Doelen stellen die je motiveren en die je moeiteloos behaalt? Je doet het zo!

Doelen stellen

In deze blog heb ik het over doelen stellen. Na het lezen van deze blog kun je doelen stellen die enorm motiveren en die je moeiteloos behaalt.

Doelen stellen is vaak hot topic tegen het einde van het jaar. Of men stelt nieuwe doelen op voor het nieuwe jaar, of ze willen de oude doelen op de valreep nog behalen. Dat laatste is in het laatste kwartaal vaak nog goed mogelijk: er zit zakelijk gezien nog veel potentie in deze periode vanwege momenten als Black Friday, Sinterklaas, kerst en nieuwjaar. Veel mensen willen daarom hun doelen bereiken en in de laatste maanden van het jaar.

Ik bied geen specifieke B2C producten aan tijdens deze (feest)dagen, maar ook ik merk een piek in mijn business in een bepaalde periode. Bij mij is dat in september. Toen draaide ik iets van 65.000 euro omzet. Ik merk namelijk dat mijn doelgroep na de zomervakantie weer goed in z’n energie zit. Iedereen wil vlammen. Daarom start ik mijn Business Boost Academy bewust in september.

Veel mensen stellen doelen, maar doen er vervolgens niets mee. Ze voelen zich er niet mee verbonden en blijven acties uitstellen. Of ze stellen doelen, voelen daar wel een verbinding mee, maar zijn al snel gedemotiveerd omdat ze niet direct gehaald worden.

De uitkomst is lager dan ze verwachtten.

Zo kan het stellen van doelen in plaats van een motiverende werking juist een averechtse uitwerking hebben.

Om demotivatie te voorkomen en juist motivatie bij je doelen te blijven voelen, deel ik daarom mijn tips met je. Zo behaal jij moeiteloos je doelen.

Je kunt de tips ook beluisteren in mijn podcast.

Tip 1: doe de 7 levels deep methode om doelen te stellen

Doelen worden vaak op basis van nattevingerwerk opgesteld. Mensen bedenken dan random doelen, omdat ze merken dat iedereen dat doel stelt.

Zo hoor ik vaak het doel: “Dit jaar wil ik een 10.000 euro omzet draaien.”

Waarom dan?

Als ik dat vraag, hoor ik meestal: “Dit doel hebben heel veel anderen en ik wil dat ook gewoon.”

Het doel komt dan heel erg vanuit het ego dat graag bij de top wil horen. Die graag hetzelfde wil wat andere mensen hebben. Het zijn dus vaak gekopieerde doelen van anderen.

Om zulke doelen te behalen, moet je vaak door (veel) weerstand heen. Daarom doe ik graag de 7 levels deep oefening.

Deze methode houdt in dat je doelen gaat stellen voor jezelf en je gaat afvragen waarom je dit doel wil behalen.

Dit kan een omzetdoel zijn.

Een doel voor gewichtsverlies.

Of een doel om aan te komen in spiermassa.

Een doel op relatiegebied.

Nadat je deze doelen hebt gesteld, vraag je jezelf 7 x af waarom je dit doel wil behalen. Neem het voorbeeld van een ton omzet halen per jaar.

De eerste vraag is dan: “Waarom wil je dat?”

Er komt een antwoord in je op. Bijvoorbeeld dat je dan geen financiële zorgen meer hebt en je ervoor kan zorgen dat je in je droomhuis kan wonen. En dat je dan zeker weet dat je veel mensen helpt.

De tweede vraag is dan: “Waarom is het zo belangrijk dat je geen financiële zorgen meer hebt, dat je in je droomhuis kan wonen en dat je veel mensen kan helpen?”

Zo blijf je de waarom-vraag aan jezelf stellen. Het kan zijn dat je echt 7 of zelfs 8 keer deze vraag aan jezelf moet stellen, maar soms is 5 of 6 keer al genoeg.

Dit gebeurt er met je als je de 7 level deep methode doet

Door zo vaak de waarom vraag te stellen, kom je op een dieper niveau terecht waar je voelt waar het voor jou om draait.

Je doel is nooit je echte doel.

Wat je denkt dat je probleem is, is vaak niet het echte probleem. Het gaat niet om de 100.000 euro omzet. Het gaat om wat deze ton voor jou representeert en om het gevoel dat je denkt te hebben als je die ton omzet hebt. Zo kom je op een antwoord uit, zoals:

Pas dan heb ik het gevoel dat ik ertoe doe.

Of pas dan heb ik het gevoel dat ik veilig ben.

Doordat je dieper komt, merk ik meestal dat het je echt raakt. Zelf kan ik in tranen uitbarsten tijdens het stellen van de waarom-vraag. Het kan dus best wel confronterend zijn. Je merkt dat je vanuit je ego iets hebt bedacht, maar dat het daar eigenlijk helemaal niet om draait.

Omdat je een emotie ervaart bij de echte waarom, raak je er emotioneel mee verbonden. Je weet dat het dan niet gaat om de ton, maar om wat het representeert.

En doordat je de echte drive weet en weet wat het je daadwerkelijk oplevert (dat je bijvoorbeeld je kinderen in overvloed kunt geven) is het ook veel makkelijker om je doelen te behalen. Je saboteert jezelf veel minder snel.

In plaats dat je bij je eerste poging denkt dat het toch niet lukt, denk je nu: oké, deze manier werkt niet. Maar hoe kan ik het anders doen?

Tip 2: stel procesdoelen

Vaak zijn we heel erg gefocust op materialistische doelen. Het zijn vaak cijfermatige doelen.

Denk aan een omzetdoel van bovengenoemde 100.000 euro per jaar.

Een winstdoel van een halve ton.

20 kilo afvallen.

Het zijn hele tastbare resultaten, doelen smart formuleren is iets wat je ook al vaak op school leert om te doen.

Met deze doelen is niets mis. Maar het zijn vaak type doelen die je niet direct haalt. En dat zorgt weer voor een enorme demotivatie.

Naast deze tastbare doelen stellen, is het interessant om te kijken naar procesdoelen. Daarmee vraag je jezelf af wie je hebt te zijn om dit doel te bereiken.

Hoe mag ik me gedragen?

Hoe mag ik denken?

Wat voor prijzen mag ik vragen?

Procesdoelen voorbeelden

Voorbeelden van dit procesdoelen zijn:

“Ik ga de man of vrouw zijn die in ieder geval deze hogere prijs heeft benoemd.”

“Ik ga er in ieder geval voor zorgen dat ik deze persoon heb benaderd voor een strategische samenwerking.”

“Deze week doe ik een aanbod op Instagram.”

Hierbij is het doel eigenlijk dat je een actie uitvoert. Het sturen van een berichtje naar diegene waarmee je wil samenwerken, het uit je strot krijgen van die hogere prijs. Hierbij draait het niet om het einddoel, maar om het proces. Dat je in de identiteit stapt van de man of vrouw die je wil zijn.

Het mogen hele kleine doelen zijn.

“Vandaag schrijf ik een kwartier voor de salespagina van product X.”

Zo ben ik de laatste tijd actiever op YouTube, omdat ik mijn videovaardigheden wil ontwikkelen. Het maakt me daarbij niet uit dat ik maar 241 abonnees heb en er misschien maar 5 mensen naar die video’s kijken. Ik kan in ieder geval weer oefenen om de Tineke te zijn die nog beter wordt in het presenteren via video.

Procesdoelen zorgen ervoor dat je veel makkelijker trots op jezelf kunt zijn. Dat je sneller denkt: ik heb dit gewoon goed gedaan. Hierdoor krijg je extra zelfliefde.

Zelfvertrouwen en zelfliefde is de brandstof dat je dingen vol blijft houden. Het zorgt er uiteindelijk voor dat je ook die materialistische doelen gaat halen.

Tip 3: maak je doelen niet te groot als het je belemmert

Een klant van mij wilde naar de 20K omzet per maand groeien, maar ze saboteerde zichzelf nog en ze had veel belemmerende overtuigingen. 

Zo dacht ze: daarvoor moet ik keihard werken.

Ze heeft al eens een burn-out gehad en ze was bang dat haar relatie er onder zou komen te lijden. Ze dacht dat ze ontevreden klanten zou hebben.

Haar huidige omzet was 6K, maar ze focuste zich enorm op de 20K. En daar had ze ontzettend veel belemmerende overtuigingen bij. Voor haar ego wilde ze de 20K wel halen, maar ze geloofde er ook in dat haar wereld dan in zou storten.

Dus zei ik tegen haar: “Waarom stel je niet eerst het doel om 7K te halen? Dat voelt veel dichterbij de 6K. Van daaruit kun je weer een stapje maken richting de 20K, zodat je bij je nieuwe doel merkt dat je nog leeft, dat je geen burn-out hebt en dat je nog steeds een fijne relatie met je partner hebt.”

De redenen waarom veel mensen niet in beweging komen wanneer ze doelen in het leven stellen, is omdat het doel veel te groot is. Of ze zijn niet emotioneel verbonden bij hun doelen. Dan voelen ze de emotionele motivatie niet. Of ze zijn veel te gefixeerd op het eindresultaat.

Het gaat om de reis en niet om de bestemming.

Vier dus vooral ook de momenten tussendoor. De kleine mijlpalen die je hebt behaald.

Vier je successen, hoe groot of klein deze ook zijn. Het helpt je gemotiveerd te blijven. Iedere doelen coach beaamt dit.

Een inspiratie boost voor jou

Wil je meer impact met jouw bedrijf maken en daarmee een goede omzet draaien?

en ontvang direct als een mail met een aantal van mijn belangrijkste ‘ondernemersgeheimen’.

Daarna blijf ik je inspireren met praktische en mentale tips om onder andere je doelen te stellen en te behalen.

Deel blog:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Tip

Dit vind je misschien ook leuk: