3 manieren om een passief inkomen via je bedrijf te creëren

passief inkomen

De afgelopen maanden stonden voor mij in het teken van het creëren van een passief inkomen. Op 24december 2022 ontdekten Tristan en ik dat ik zwanger ben en toen moest ik de keuze maken tussen:

Ga ik alles een paar maanden stopzetten of laat ik het zonder mij doordraaien?

De eerste optie had financieel gezien gelukkig prima gekund, maar ik houd wel van een uitdaging, dus het werd dat laatste. 😉

Inmiddels ben ik alweer 29,5 week zwanger (van een meisje) en ben ik voor 95% klaar met het creëren van een passief inkomen middels mijn bedrijf. Nu ligt onze focus meer op het creëren van de babykamer.

Zo hebben we alle muren geverfd (Tristan heeft andere klusjes gedaan in huis) en een schattige sticker op de deur geplakt. Momenteel worden alle meubels bezorgd, zoals het ledikant, kast en commode.

Maar terug naar het passieve inkomen… Aangezien dit nu voor 95% klaar is, dacht ik: laat ik jou meenemen in wat ik precies heb gedaan. Hopelijk kun jij er op die manier ook weer van leren.

ZEZ-uitkering voor zwangere ondernemers als tijdelijk passief inkomen

Voordat ik dat doe, wil ik echter nog 1 ander ding met je delen.

De afgelopen maanden heb ik ontdekt dat veel ondernemers niet weten dat ze 16 weken recht hebben op een uitkering als ze zwanger zijn.

Dit heet de ZEZ-uitkering. Je kunt dan 4 maanden € 1995 bruto per maand krijgen.

Je dient daarvoor wel te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar, maar ook als je daar niet aan voldoet en daarnaast bijvoorbeeld nog in loondienst werkt, heb je er vaak alsnog recht op. Het bedrag is dan alleen lager.

Mocht je ergens tussen vorig jaar juni en vandaag met zwangerschapsverlof zijn geweest en dit niet hebben aangevraagd, weet dan dat je het met een terugwerkende kracht van 1 jaar kunt aanvragen.

Dit was dus alvast een bonustip voor het creëren van een passief inkomen 😉. Het aanvragen duurt slechts 5 minuten en daarna ben je klaar. Dan nu nog 3 andere tips.

1. Advertenties, een geautomatiseerd webinar en een Do It Yourself-product

De afgelopen maanden heb ik vooral gewerkt aan een passief inkomen creëren. De focus is mijn Do It Yourself-product via een geautomatiseerd webinar. Het webinar vul ik met deelnemers door middel van advertenties.

Ik heb het webinar eerst heel vaak live gegeven om ervoor te zorgen dat het conversieproof is. De afgelopen jaren heb ik al heel vaak webinars gegeven, dus dit webinar was vanaf het begin meteen super winstgevend. Maar ik wilde het zo ver mogelijk optimaliseren.

Ik promootte het eerst namelijk bij een warm publiek (mijn Instagramvolgers, podcastluisteraars en nieuwsbrieflezers) en het is veel makkelijker om te verkopen aan een warm publiek dan een koud publiek.

Ik wist dus: als er 10 mensen klant worden vanuit een warm publiek van 100 mensen, dan ligt dat aantal een stuk lager bij een koud publiek van 100 mensen.

Daarna ben ik volop gaan focussen op het opzetten en optimaliseren van de Facebook- en Instagramadvertenties om de conversie te verhogen. Hierin heb ik echt van alles geprobeerd.

Met advertenties wil je altijd zoveel mogelijk verschillende dingen proberen om te ontdekken wat het beste werkt.

Inmiddels loopt deze strategie volledig zonder mij.

Mijn advertenties worden gedaan door Danique van den Bosch. Zij houdt ook al mijn cijfers bij in een document, zodat ze exact weet hoeveel de ads en het webinar kosten + opleveren. Aan de hand van deze data optimaliseert ze de advertenties.

Een passief inkomen met een geautomatiseerde webinar

Ik werk met het systeem WebinarGeek, wat ervoor zorgt dat er elke week meerdere keren een automatisch webinar wordt gegeven.

Een automatisch webinar betekent trouwens dat een opname van het webinar op een vaste dag en tijdstip wordt afgespeeld. Je hebt 3 soorten webinars:

  1. Live
  2. Automatisch
  3. On demand.

Live lijkt me duidelijk en on demand betekent dat mensen hun e-mailadres achterlaten en de opname dan meteen in hun inbox krijgen.

Als je kijkt naar wat de meeste klanten oplevert, dan wint live het vrijwel altijd. Daarna automatisch en daarna on demand.

Mijn VA, Juanita Houthuizen, houdt alles in WebinarGeek in de gaten om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt.

Als mensen tijdens of na het webinar de Do It Yourself-versie van mijn Business Boost Academy kopen, gaat dat allemaal automatisch. Ze krijgen automatisch toegang tot de onlineomgeving, ik gebruik hiervoor Learndash. Ze kunnen door middel van 1 klik op een knop extra modules openzetten. En ze worden door een e-mailfunnel (= automatische mails) door het programma heen geleid.

Mocht er gaandeweg iets zijn, dan kan Juanita helpen.

Indien jij ook je kennis verkoopt als product, zou dit ook zeker een strategie voor jou kunnen zijn voor een passief inkomen.

Dit hoeft trouwens niet per se met een webinar te zijn.

Ik adverteer hiernaast bijvoorbeeld ook nog op mijn gratis e-book waar een e-mailfunnel achter zit. Van daaruit verkoop ik andere DIY-producten, zoals mijn salesfunnel training en LinkedIn training.

Gratis webinar

Tot slot zit ik er nog over na te denken om de komende weken nog een automatische webinar funnel op te zetten voor mijn advertentie training. Vanuit een webinar werkt het vaak goed om producten van een paar honderd of duizend euro te verkopen.

Mijn BBA DIY kost € 1250 in het webinar en daarnaast heb ik ook nog een training over winstgevend adverteren op Facebook en Instagram voor € 397.

Mocht je trouwens benieuwd zijn naar mijn gratis webinar, meld je dan via de link hieronder gratis aan. Hij gaat over ‘De 5 praktische en mentale stappen voor het bouwen van een succesvol online bedrijf’. Hij duurt 2 uur en ik ga echt de diepte in.

2. Affiliate marketing inzetten voor een passief inkomen

Een tweede optie voor een passief inkomen is affiliate marketing. Bij affiliate marketing promoot je het product van iemand anders en daardoor verdien je geld. Ik doe dit zelf op 2 manieren.

Aan de ene kant ben ik affiliate voor een aantal ondernemers en bedrijven waar ik fan van ben.

Zo promoot ik bijvoorbeeld het mailsysteem Mailblue in mijn onlineomgeving. Elke keer als iemand via mijn affiliate link lid wordt van Mailblue, krijg ik een jaar lang 35% wederkerende commissie.

Dus stel dat iemand bijvoorbeeld het Lite pakket voor 2.500 contacten afneemt bij Mailblue, dan kost dat € 61 exclusief btw per maand. Hier krijg ik dan een jaar lang elke maand 35% van, dus € 21,35 per maand.

Dat is niet meteen een vetpot, maar het is geld waar je niks voor hoeft te doen. Zo kun je op den duur slapend rijk worden! Dat is toch fantastisch?! En hoe meer mensen via jouw link kopen, hoe meer je verdient. Het kan behoorlijk optellen.

Zo ben ik affiliate voor een stuk of 10 ondernemers of bedrijven. Onder andere voor Moneybird, Bitvavo, WebinarGeek, het Energetisch Huis en Marvin Leenders.

Je kunt affiliate marketing echter ook nog op een andere manier inzetten. Je kunt mensen namelijk ook affiliate maken voor jóuw bedrijf.

Ik heb daarom het affiliate systeem van Plug & Pay gekocht voor € 576 exclusief btw per jaar. Hiermee kan iedereen affiliate worden voor mijn bedrijf.

Als iemand bijvoorbeeld de BBA DIY koopt, krijgt ze via de mail en in de onlineomgeving een paar keer de uitnodiging om affiliate te worden en de BBA DIY te promoten. Zij verdient dan € 100 exclusief btw per klant die ze aandraagt.

Dit gaat bijna allemaal automatisch, dus hier hoef ik zelf vrijwel niks voor te doen.

Het enige wat ik wel handmatig moet doen, is maandelijks uitbetalen. Dat is dan ook de enige taak die ik blijf doen tijdens mijn verlof.

Mocht je het te prijzig vinden om het affiliate systeem van Plug & Pay aan te schaffen, dan kun je ook werken met een tagsysteem in Mailblue of met verschillende kortingscodes per affiliate. Dat is iets meer werk, maar wel gratis.

3. Langetermijnmarketingkanalen

Tot slot kun je focussen op langetermijnmarketingkanalen. Dat zijn kanalen waarbij de content lang ‘houdbaar’ blijft, zoals een podcast, YouTube en zoekmachineoptimalisatie.

Kanalen als LinkedIn en Instagram zijn kortetermijnmarketingkanalen. Een story op Instagram is na 24 uur weg en een post heeft na zo’n 48 uur geen tractie meer. Op LinkedIn kan dat soms iets langer duren, maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel.

Bij langetermijnmarketingkanalen is dat anders. Die blijven voor je werken. Soms zelfs meer en meer naarmate een bepaald stuk content langer online staat.

Zo wordt mijn allereerste podcast – die ik heb opgenomen in april 2020 – nog steeds dagelijks zo’n 10 tot 15 x beluisterd. Nu weet ik eerlijk gezegd niet of ik dat geweldig of vreselijk vind. Ik schaam me de ogen uit m’n kop als ik m’n eerste podcast terugluister!

Als Tristan me he-le-maal gek wil maken, dan speelt hij wel eens één van mijn eerste podcast afleveringen keihard af via de speakers #deklootzak 😂

Ik raad altijd aan om bij dit soort kanalen op het einde een aanbod te doen. Zelf hanteer ik meestal de 80/20 regel. Dit houdt in dat ik voor 80% waarde deel en de laatste 20% bestaat uit een aanbod.

De afgelopen tijd heb ik zelf met name gefocust op mijn podcast, YouTube en zoekmachineoptimalisatie. Samen met Babette Grunder ben ik al bijna een jaar lang blogs aan het schrijven. Via die blogs trekken we verkeer aan voor mijn website en onderin de blogs doen we een aanbod.

Hier moet je alleen wel echt geduld voor hebben. Zoekmachineoptimalisatie kost echt veel tijd. En geduld. Ik heb dat niet echt, dus als ik Babette niet had, was ik er al lang mee gestopt 😂

Ik heb regelmatig medelijden met haar. Ze was in het begin zo blij dat ze mij als klant had toen ik net bij haar instapte. Inmiddels vervloekt ze me, denk ik.

Ze staat op m’n nieuwsbrieflijst, dus Babette heeft deze tekst (wat een nieuwsbrief was) omgetoverd tot blog. 🙃

Kies voor een passief inkomen dat bij jouw bedrijf past

De strategieën die ik hierboven beschrijf, zijn alle 3 compleet anders. Het zijn verschillende passief inkomen ideeën. Voor mijn bedrijf merk ik dat strategie 1 op dit moment het beste werkt. Daar trek ik verreweg de meeste leads en klanten mee aan.

Dat kan voor jouw bedrijf weer anders zijn.

Maar als er iets is wat ik vrijwel elke ondernemer adviseer, dan is het wel om op een gegeven moment iets te doen met advertenties op Facebook en/of Instagram. Tegenwoordig is het namelijk vrijwel onmogelijk om nog organisch te groeien qua volgers en het bereik op Instagram wordt steeds lager.

Natuurlijk kun je ook passief inkomen via crypto genereren, maar daar kan ik beter een ander keer dieper op ingaan. Anders wordt deze blog megalang, dat wil ik je niet aandoen.

Leer winstgevend adverteren in de advertentietraining

Als je winstgevend wil adverteren, komt er alleen wel iets meer bij kijken dan simpelweg klikken op de blauwe ‘Bericht promoten’ knop onder je post. Daarmee krijg je vaak alleen wat meer likes en soms wat nieuwe volgers, maar meestal doet dat niet zoveel.

In mijn advertentietraining leer ik je daarom stap voor stap hoe je winstgevend adverteert via de Ads Manager van Facebook en Instagram. Ook leer je precies wat winstgevende strategieën zijn (dat gaat onder andere over met wat voor producten je het beste kunt adverteren).

Op die manier kun je veel meer automatisch groeien. In bereik, volgers, leads, klanten en omzet.

Mocht je hier nog vragen over hebben, stel ze gerust. Stuur een mailtje tineke@tinekezwart.com

Veel succes én plezier met deze tips!

Deel blog:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Tip

Dit vind je misschien ook leuk: