Ontdek dé marketingstrategie waarmee je doorgroeit naar een miljoen omzet per jaar

marketingstrategie

Laatst had ik weer eens 2 losse 1:1 sessies en tijdens deze sessies hielden we ons bezig met de vraag: wat moet je doen om door te groeien naar een miljoen omzet per jaar?

Het leek me een goed idee om een blog te wijden aan de bijbehorende marketingstrategie. Dit is een blog voor ondernemers die al een goedlopend bedrijf hebben en die weer een stap verder willen.

Ook in mijn eigen business ben ik hiermee bezig. Als je mij al langer volgt, weet je ook dat ik al eerder een miljoenenbedrijf heb gehad. Het was mijn allereerste bedrijf met mijn toenmalige vriend. We draaiden binnen een half jaar al een miljoen omzet.

Financieel was ik toen succesvol, maar mentaal werd ik totaal niet blij van het bedrijf.

Nu ben ik met mijn huidige bedrijf tot 600.000 euro gekomen en heb ik een plan gemaakt voor een miljoen omzet. Welke marketingstrategie kun je het beste volgen om dit voor elkaar te krijgen?

In deze blog deel ik niet allerlei marketingstrategiemodellen. Wel deel ik één marketingstrategiemodel dat ik bijna iedereen aanraad om te doen en wat bijna altijd de missing link is als ik kijk naar het aanbod wat iemand nu heeft staan.

9 van de 10 keer is dit het enige wat je te doen hebt om naar een miljoen te gaan.

Wil je deze blog liever beluisteren? Ik heb hierover ook een podcast opgenomen.

Waar je rekening mee mag houden bij het vaststellen van je marketingstrategie

Veel mensen denken dat ze alles al helemaal uitgestippeld moeten hebben bij het maken van een jaarplan.

Dat ze al over elke euro omzet vooruit moeten denken. Maar dit lukt meestal niet.

Stel dat je afgelopen jaar € 40.000 hebt gedraaid en komend jaar wil je naar een ton omzet. Vaak weet je dan niet hoe je dat voor elkaar krijgt.

Veel ondernemers schieten daardoor meteen in de paniekmodus. Ze denken dat als ze het niet kunnen zien, dat het dan niet mogelijk is.

Heel eerlijk gezegd, lukt het mij ook niet om een miljoen omzet voor te stellen met mijn huidige bedrijf. Het lukt mij tot € 800.000 en daarna gaat het boven mijn pet. Ik weet dus niet hoe ik het precies ga doen.

Dat is ook logisch.

Je business is een reflectie van wie jij bent. Ik ben nu de Tineke die ik vandaag ben.

Ik ben niet de Tineke die een miljoen kan draaien. Daar ben ik wel naartoe aan het groeien. Maar als ik die Tineke nu al was, dan had ik die miljoen ook al gehaald.

Maar gaandeweg het jaar, waarbij ik elke dag groei als mens en ondernemer, krijg ik een beter beeld wat er mogelijk is.

Zo merk ik elk jaar wanneer ik een plan maak voor mijn omzet voor dat jaar, dat ik het tot een bepaald niveau kan uitdenken en daarna loop ik vast. Dat laatste deel denk ik dan wel weer uit vanaf mei, juni of september.

Dus heb je een omzetdoel en loop je vast? Verwacht dan niet van jezelf dat je het al helemaal kunt uitdenken. Het betekent ook niet dat je jouw omzetdoel dan maar naar beneden moet bijstellen.

Iets wat je je dan wel kunt bedenken aan het begin van het jaar, is dat het allemaal wel komt omdat je groeit als persoon gedurende het jaar.

Neem dat mee wanneer je jouw marketingstrategie gaat bepalen.

Dan gaan we nu naar mijn tip voor jou, wat je te doen hebt om naar die miljoen te gaan.

Mijn marketingstrategie: geef webinars

Wanneer je een marketingstrategie gaat opstellen voor een miljoen omzet, mogen (automated) webinars hierin niet ontbreken. Gratis webinars geven is meestal de missing link of in ieder geval de sleutel om naar een miljoen te groeien.

Het hangt er wel een beetje vanaf wat voor business je hebt. Het gaat hierbij om een business waarbij je met name ook de massa wil aantrekken. Waarbij je schaalbare producten hebt.

Vaak zetten mensen flink in op organische marketing. Daarmee bedoel ik dat je zichtbaar bent op Instagram, LinkedIn of TikTok bijvoorbeeld zonder ervoor te betalen. Dit zijn vormen van marketing waarbij het je continue tijd kost.

Voor velen is dit ook de makkelijkste manier.

Want als je webinars gaat doen, komt er techniek om de hoek kijken en veel ondernemers vinden dit ingewikkeld. Veel ondernemers blijven daarom hangen in organische marketing. En daar kun je ook zeker een heel eind mee komen.

Zo heb ik in 2022 6 ton omzet gedraaid. En in dat jaar heb ik 0 euro aan advertenties uitgegeven.

Het is dus absoluut mogelijk. Maar op een gegeven moment moet je gaan kijken naar welke marketingstrategieën zijn er nog meer.

PS dit is ook een interessante blog voor jou: Een online cursus maken – hoe begin je?

Waarom kiezen voor een webinar?

Op welke manier kun je verder opschalen zonder dat je jezelf over de kop werkt?

Met een webinar.

Want tijdens een gratis webinar, wat een laagdrempelige manier is om met jou kennis te maken, kun je tijdens een uur of langer een heel goed beeld schetsen van wie jij bent.

Waar je in gelooft.

Wat je aanbod is.

Waarom jij mensen helpt.

Mensen krijgen een beter beeld van je energie.

Je kunt heel goed de urgentie creëren door een bepaalde deadline te geven.

Eigenlijk alles wat nodig is om iemand een koopbesluit te laten nemen. En dat op een fijne manier.

Dit is veel moeilijker om te doen met een e-book.

Ik raad mijn klanten wel heel vaak aan om met een e-book en een funnel daarachter te werken, maar van daaruit is het veel lastiger om een upsell te doen.

Iemand maakt tekstueel dan kennis met je. Hij of zij krijgt niet de energie van je mee. Je kunt moeilijker een bepaalde emotie triggeren.

Vanuit een webinar kun je veel makkelijker grotere upsells doen. Dat komt omdat mensen weten dat ze in een community zijn tijdens het webinar. En dat creëert ook een bepaald gevoel.

Saamhorigheid.

Extra urgentie, want er zijn mensen die gelijk al instappen en dit melden tijdens het webinar.

Ik raad aan om minimaal een product van € 150 vanuit een webinar te verkopen. En het kan tot duizenden euro’s gaan. Het hangt helemaal af van je webinarskills.

Er is bijna geen enkele andere online marketingvorm waarbij een onbekend iemand een paar duizend euro uitgeeft. Een webinar heeft die kracht wel.

Wat is er belangrijk bij het geven van webinars?

Je hebt webinars en je hebt Webinars.

Om het heel plat te zeggen zijn er webinars die ruk zijn. Waarin van alles wordt vergeten, wat niet goed in elkaar zit. Dus wil ik een aantal belangrijke zaken met je delen waar je rekening mee moet houden.

1. Al verkopen voordat je webinar begint

Een webinar is zo tof om te geven, omdat je meerder producten kunt aanbieden. Dit betekent niet dat je aan het einde van je webinar moet zeggen: ik heb 3 producten waar je uit mag kiezen.

Uit angst om de verkeerde keuze te maken, maken mensen helemaal geen keuze.

Maar wat je wel kunt doen, is dat je bijvoorbeeld adverteert op je webinar. Stel je geeft volgende week een webinar.

Je adverteert vandaag en je krijgt een aanmelding. Diegene moet nog een week wachten tot het begint. Je kunt dan op de bedankpagina van de aanmelding voor het webinar al een aanbod doet.

Dit is dan geen € 100 product dat je aanbiedt, want de meeste mensen kennen je nog niet. Maar het kan wel een product zijn van € 15, € 20 of € 30 zijn.

Heel vaak wordt zo’n laagdrempelig product verkocht. Daarmee halen mijn klanten bijvoorbeeld vaak al de advertentiekosten eruit.

Bij dit laagdrempelige product op de bedankpagina kun je ook nog een kassakoopje toevoegen.

Mijn marketingstrategie voorbeelden

Op de bedankpagina van mijn e-book verkoop ik mijn Salesfunnel training. En wanneer je deze training in je winkelmandje doet, kun je wanneer je bij de kassa bent aangekomen als kassakoopje mijn Storytelling challenge toevoegen. Deze challenge is wat goedkoper dan de Salesfunnel training.

Vroeger dacht ik dat niemand dit zo zou kopen. Maar heel veel mensen doen dit juist wel. 50% tot 60% die de Salesfunnel training koopt, koopt ook nog eens de Storytelling Challenge erbij.

Je hebt hier dus al twee verkoopkansen.

2. Houd je deelnemers warm van tevoren

Iemand die lang van tevoren zich al heeft aangemeld voor een webinar moet je warm houden. Want wanneer het eindelijk zover is, wil diegene misschien toch liever zijn of haar favoriete Netflix-serie verder kijken.

Jouw webinar concurreert met allerlei andere tijdsbestedingen. In de tussentijd wil je dus werken aan je relatie met hem of haar. Zodat hij of zij al wat bekender met je is en daardoor ook al makkelijker tijdens het webinar bij je koopt.

Mijn advies: zorg dat je in de aanloop naar het webinar x aantal mailtjes stuurt.

Zoals de bevestigingsmail waarin je bijvoorbeeld het aanbod dat je op de bedankpagina hebt staan, als een reminder herhaalt.

Of je deelt al meteen een e-book.

Hierdoor gaan je deelnemers je meer vertrouwen, respecteren en waarderen. Ze voelen meer een band met je. En dat vergroot weer de kans dat ze aanwezig zijn tijdens je webinar en iets kopen.

In de tweede mail deel ik mijn verhaal om een persoonlijke band te krijgen en vraag ik naar het verhaal van mijn deelnemer.

Ik stuur ook altijd nog een derde en vierde mail. De derde mail stuur ik 24 uur van tevoren waarbij ik ze herinner dat over 24 uur het webinar plaatsvindt. In deze mail verkoop ik het webinar opnieuw aan ze.

Ik vertel ze wat het ze oplevert als ze het webinar bijwonen.

Waardoor iemand toch denkt: ja, hier wil ik wel bij zijn. Ik kijk mijn Netflix-serie wel een andere keer.

De vierde mail stuur ik een half uur van tevoren. Hierin laat ik weten dat het over een half uur begint. Ik deel de link nog een keer, zodat ze niet hoeven te zoeken in hun mailbox. En ik laat ze weer weten wat het ze oplevert om bij het webinar aanwezig te zijn.

Ook in de laatste minuten kan iemand nog afhaken en zo ondervang ik dat.

Het webinar zelf

Voor mijn webinars gebruik ik een bepaalde opbouw. Het zorgt ervoor dat het voor mijzelf fijn is om te geven en dat de potentiële koper mee wordt genomen in het verhaal.

Ik tackel alle belemmeringen.

Ik zorg ervoor dat diegene zich gezien, gehoord en begrepen voelt.

Dat het aanbod goed overkomt.

Dit doe je op het moment zelf. En aan het einde van het webinar zeg ik dat ze nog 48 uur hebben om een keuze te maken. Ik geef tijdens deze 48 uur een korting, een bonus of iets anders.

Ik las namelijk in een artikel dat de grootste energieslurper twijfel is. Dit kost enorm veel denkkracht.

Een veelgemaakte fout van ondernemers die een webinar geven, is dat ze mensen twee weken de tijd geven om erover na te denken. Zo’n energieslurper, twee weken twijfelen, wil ik mijn potentiële klanten helemaal niet aandoen.

Doe dit na het webinar – nog een marketingstrategie

Binnen de 48 uur bedenktijd is het ook slim om een aantal mailtjes te sturen. Ik stuur zelf vier mailtjes om ze te helpen om het koopbesluit te nemen.

Dit zijn mail met:

Na deze 48 uur, een dag nadat de bedenktijd voorbij is, stuur ik nog een mail waarin ik zeg: “Hey, je hebt nog niet gekocht, daar heb je vast een goede reden voor. Misschien is …(het aanbod) niet helemaal jouw ding, maar ik heb ook nog … (ander aanbod) en daarvoor betaal je € X.”

Dit kan een aanbod met een upsell zijn, dus duurder dan je eerdere aanbod, of een downsell.

Meer marketingstrategie ideeën voor ondernemers

Een webinar is dus de manier om vanuit een koude relatie naar een warme relatie gaan.

Onthoud dat het niet alleen maar leuk en makkelijk is. Je hebt het minder leuke nodig om nog verder te kunnen optimaliseren. Maar iedereen die ik webinars aanraad, heeft er op den duur succes mee.

Sta je op het punt om met je bedrijf op te schalen en wil je precies weten welke marketingstrategie je daar het beste bij kunt gebruiken?

Werk je nog uurtje-factuurtje en wil je dit veranderen?

Heb je baan in loondienst opgezegd en moet je zo snel mogelijk klanten aantrekken?

Volg dan de Business Boost Academy (BBA). Je leert in drie maanden tijd onder andere over automated webinars en hoe je het systeem creëert.

In dit groepsprogramma groei je als ondernemer, heb je de mogelijkheid om te netwerken en krijg je begeleiding om jouw eigen route binnen de BBA uit te stippelen. Hierdoor zorgen we ervoor dat we jouw doelen behalen.

Ik lees liever eerst meer informatie over de BBA om te kijken of het iets voor mij is.

Deel blog:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Tip

Dit vind je misschien ook leuk: