Hoe leer je goed ondernemerschap?

ondernemerschap

Vaak heb ik het in mijn blog, podcast en mijn nieuwsbrief over de praktische zaken van ondernemerschap.

Over sales.

Marketing.

Strategie.

Het zijn de hele praktische zaken van ondernemerschap waarin je kunt uitblinken.

Maar het ondernemerschap heeft ook een andere kant, de donkere kant van succes. En hier wordt weinig over gesproken wanneer je zoekt op goed ondernemerschap. Maar in deze blog heb ik het juist wel over deze donkere kant van ondernemen en wat deze kant je ook kan brengen.

Want de donkere kant van ondernemen hoeft niet te betekenen dat het alleen maar drama en negativiteit brengt.

Lees hieronder verder of bekijk mijn YouTube video:

Het eerlijke plaatje van ondernemen

Op Instagram zie je vooral de foto’s en video’s van blije mensen. Ze vermelden dat ze een recordomzet hebben gehaald.

Of ze liggen op het strand in Bali, terwijl de bestellingen binnen blijven komen.

We zien altijd het mooie plaatje van het ondernemerschap.

Hierdoor denken we bij het starten van een bedrijf dat het veel vrijheid betekent, dat je snel heel veel omzet haalt en heel veel klanten hebt. Dit is ook voor een deel waar. Maar wat is ondernemerschap nog meer?

Alles heeft een tegenpool.

Dag en nacht.

Eb en vloed.

Mannelijk en vrouwelijk.

Hard en zacht.

En ondernemen heeft dus ook twee kanten: een lichte en een donkere kant.

Het opgeven van je dromen door de donkere kant van ondernemen

Ik merk dat veel ondernemers moeite hebben met de donkere kant. Dat ze door de donkere kant hun droom opgeven. Ze zeggen alleen maar ‘ja’ tegen de mooie kant van ondernemerschap.

Ja tegen de omzet.

Tegen de klanten.

Tegen de vrijheid.

En tegen de fans.

Het liefst willen ze moeiteloos ondernemen. Maar onbewust zeggen ze ‘nee’ tegen iets wat daarbij komt kijken.

Fans komen nooit zonder haters. Zo ontgroei je bijvoorbeeld een vriendin, je relatie of is er iemand anders die jou niet helemaal meer volgt.

Door in je eigen kracht te gaan staan, ontgroei je mensen.

Ik geloof niet dat je dingen alleen kunt doen. Zo heb ik drie coaches die mij begeleiden in mijn succes.

Omdat ik het nog heel zwaar vind om de negatieve kant te dragen.

Omdat ik nu meer volgers krijg, zichtbaarder ben en meer omzet maak, krijg ik meer kritiek.

Op het moment dat ik met het vliegtuig op vakantie ga, krijg ik kritiek daarop en de vraag waarom ik niet met de auto ga. Ik kreeg kritiek op het feit dat ik nog nooit een persoon van kleur had uitgenodigd in mijn podcast.

Het ontwikkelen van je ondernemerschap competentie juist dankzij de donkere kant

Er is van alles wat mensen van je verwachten en dat kan heel zwaar zijn om te dragen.

Ik voel me soms anders dan andere mensen. Ik voel me schuldig over wat ik verdien. Of ik voel me schuldig dat ik niet alle tijd meer heb om op alle DM’s te reageren.

Het zijn altijd dit soort thema’s. Maar iets wat je mag beseffen, is dat het Universum/ God/ Source (noem het zoals jij het wil noemen) je altijd geeft wat je wil. Maar het is niet iets wat je vandaag bestelt en morgen in huis hebt.  

Je krijgt altijd eerst wat je nodig hebt.

Zodat je ondernemerschap competenties ontwikkelt, zoals:

Voorbeelden van mijn donkere kanten in het ondernemerschap

Voordat ik op het punt ben gekomen waar ik nu sta, heb ik veel te maken gehad met afwijzing.

Binnen mijn familie.

Binnen vriendschappen.

Dat ervaarde ik als heel moeilijk en zwaar. Maar als ik er nu op terug kijk, denk ik: het is eigenlijk de beste training die ik heb gehad voor persoonlijk ondernemerschap. Zonder dat was ik nooit gekomen waar ik nu ben.  

Succes gaat altijd gepaard met afwijzing.

Als je niet getraind bent in afwijzing, kun je het ook niet dragen. Daarom zeg ik ook tegen mijn klanten: “Op het moment dat jij 500 volgers en € 1.500 omzet per maand hebt, ben je blijkbaar nog niet de persoon die het aankan en gelukkig wordt van 5.000 volgers en € 10.000 omzet per maand. Het is hetzelfde als dat ik nog niet de persoon ben die het aankan om 3 miljoen euro omzet te draaien en 20.000 volgers te hebben. Maar ik geloof dat we allebei getraind worden om die persoon te zijn.”

Wat mij altijd helpt om het vanuit een lichter perspectief te zien, is door de donkere dingen in het leven te zien als de perfecte training. Een training om jou tot de persoon te maken die jij hebt te zijn. Om de persoon te zijn om datgene wat je wil aan te trekken en te kunnen dragen.

Als je nu ervaart dat het ondernemerschap je zwaar valt, dat er iets is in je leven dat je triggert, heeft dat natuurlijk een verdrietige kant, maar vanuit een ander perspectief heeft het vaak ook iets heel moois.

Het helpt jou om de persoon te zijn om je dromen te realiseren.

Met deze blog wil ik je dus wakker schudden om stil te staan bij deze vraag: wat probeert de situatie of de persoon die ik nu als zwaar ervaar mij onbewust of bewust te leren, waardoor ik uiteindelijk mijn droom kan realiseren?

Dankzij de afwijzing die ik persoonlijk heb meegemaakt, ben ik nu veel beter in staat om bevestiging uit mezelf te halen.

Maar ook om afwijzing niet meer te zien als iets waardoor de wereld vergaat.  

Ik ben oké geworden met afwijzing.

Het zijn de donkere kanten van ondernemerschap die je juist helpen te groeien. Zo heb ik bijvoorbeeld erg veel last gehad van maandelijkse migraine. Ik gaf dan over, lag te ijlen in bed en zag zwarte vlekken.

Het was iets wat ik heel moeilijk vond. Ik was bang dat mijn business daardoor in elkaar zou storten. Ik vond het heel lastig om dan afspraken met mijn klanten af te zeggen, omdat ik niets meer kon op dat moment. Maar ook dit is iets wat mij zo goed heeft geholpen.

Ik leerde daardoor namelijk dat mijn business helemaal niet instortte als ik een migraineaanval had.

Ik leerde dat mijn klanten heus niet boos zijn als ik ze moet afzeggen.

Het was een belangrijke les die ik mocht leren. Want hoe leuk is een succesvol bedrijf als je alleen maar 24/7 aan ‘moet’ staan en nooit meer echt vrij bent?

Ondernemerschap in hoofdlijnen is dus dat je elke keer een nieuw stukje donker ervaart, hiervan leert en groeit als mens en ondernemer.

Dit vind je vast ook een interessante blog: De 10 geheimen van succesvol ondernemen.

Wat betekent ondernemerschap voor jou?

Ben je gestart met zelfstandig ondernemerschap of wil je dit gaan doen, omdat je mensen wil helpen en zelf van meer financiële & mentale vrijheid wil genieten? Maar heb je nu het gevoel dat:

Er van alles op je afkomt? Meer dan je had verwacht en daardoor nu voor je gevoel 24/7 aanstaat?

Je met het online verkopen van je product of dienst aanrommelt, omdat je wel goed bent in je vak, maar niet per se in het ondernemerschap?  

Je super veel plannen hebt en daardoor juist blokkeert, omdat je niet weet waar je moet beginnen?

Belemmerende gedachten je nu tegenhouden?

Maak dan de vertaalslag van aanrommelen naar meer impact, vrijheid en omzet. Ontdek wat echt goed ondernemerschap is. Leer in 3 maanden tijd alles over het bouwen van een succesvol (online) bedrijf en wordt geholpen om de kennis consistent toe te passen.

Deel blog:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Tip

Dit vind je misschien ook leuk: