Hoe kies je een goede business coach?

Business coach

Hoe kies je een goede business coach om jouw gewenste resultaten te bereiken?

Dit besluit kan lastig zijn.

Helemaal nu er zoveel business coaches zijn.

Daarnaast zijn ze allemaal commercieel en weten ze je goed te overtuigen. Iets wat ze jou ook leren.

Hoe maak je nu de juiste keuze?

Regelmatig krijg ik deze vraag. Ook van mensen die een niet passende business coach hebben gekozen en daardoor wantrouwig zijn. Het is ook lastig om een keuze te maken. Zelf heb ik bijna altijd wel de juiste keuzes gemaakt, ook voor coaches op andere vlakken.

Dus ik durf wel te stellen dat ik daar goed in ben.

Ik hoop dat ik je met mijn methode kan helpen. Hierover heb ik ook een podcast gemaakt. Dus luister je liever dan dat je leest? Beluister ‘m dan hier:

De verkeerde beweegredenen om een coach voor je business te kiezen

Iets wat ik eerst wil benoemen, is dat over het algemeen business coaches een slechte naam hebben. Als je business coach bent, sta je sowieso al een paar punten achter. Je moet je dus echt bewijzen.

Mensen zeggen weleens tegen mij: “Oh, jij bent business coach. Jij hebt het makkelijker.”

Dat is dus niet zo. Er is veel wantrouwen tegenover business coaches en coaches in het algemeen. En daarbij hebben de business coaches het nog zwaarder, die hebben het imago van een geldwolf.

Maar je hebt altijd twee partijen in een relatie.

Ik geloof dat het aandeel ook deels bij de klant ligt. Omdat veel mensen in het wilde weg maar een business coach kiezen.

Ze kiezen op basis van gevoel.

Of alleen op basis van wat anderen zeggen.

Of omdat ze denken dat ze eerst geld moeten uitgeven om daarna pas te kunnen ontvangen.

Enkel op basis van een paar goede insta-posts.

Of vanwege een goede salespagina.

Soms stappen mensen daarom al in. En dat is wat mij betreft niet de juiste beweegredenen.

Kiezen op basis van gevoel

“Ik voel het bij hem of haar.” Dat kan natuurlijk. Een mens bestaat altijd uit twee delen.

Je hogere zelf. Dit is je intuïtie. Je ziel. Je onderbuik en je hart.

En je hebt je ego. Dit ego heeft de laatste tijd een slechte naam gekregen, maar je ego is je beschermsysteem. Dit is je fysieke deel. Het is bijvoorbeeld de manier waarop je graag leert.

Veel mensen kiezen op basis van deze onderdelen.

Zo had ik laatst een klant die de BBA (Business Boost Academy) was ingestapt op basis van haar gevoel. Ze ging aan van mijn podcast en op basis daarvan heeft ze zich aangemeld. Zonder überhaupt de salespagina goed te kijken.

En toen kwam ze er pas achter dat ik met een Facebookgroep werk, maar ze had geen Facebook. En ze wilde dat bepaalde dingen anders werden gedaan.  

Ik ben dus een business coach die daar heel erg op let. Ik bewaak de kwaliteit en zorg dat ik zoveel mogelijk tevreden klanten heb. Daarom heb ik toen gezegd dat we  afscheid moesten nemen. Ik vond het fijn dat ze een goed gevoel bij mij had, maar ze had alleen vanuit haar hogere zelf gekozen. Terwijl haar ego met voorkeuren voor bepaalde praktische zaken niet aansloten bij mijn werkwijze.

Je mag dus breder kijken dan alleen je gevoel.

Kiezen op basis van informatie

Wat je ook vaak hebt, is dat mensen juist doorschieten in het andere. Dat iemand alleen een salespagina leest en denkt: tof, dit is precies wat ik nodig heb. En mijn vriendin zei ook dat dit een goede business coach voor vrouwen is. Oké, ik stap in.

Dan heb je dus je hogere zelf niet meegenomen in je besluit. En dan kan het zijn dat je bij mij of bij een collega van mij denkt: ik voel het gewoon niet als ze het uitlegt. Ze zit in mijn irritatiezone met haar energie en de manier waarop ze praat.

Dat is ook niet goed.

Je wil dus echt je hogere zelf én je ego meenemen in het besluit.

Bij een business coach instappen omdat je geld ‘moet’ uitgeven

Het derde punt, het idee dat je geld moet uitgeven voor je kunt ontvangen, is iets waar ik wel in geloof.

Want hoe kun je verwachten dat mensen geld aan jou uitgeven als je zelf geeneens geld aan jezelf durft uit te geven.

Als ik met vertrouwen een investering doe, of het nu gaat om mentale coaching of aan iets anders, dan verandert er al heel veel omdat ik het geld aan mezelf uitgeef.

Alleen mag je deze keuze wel echt vanuit de juiste intentie doen.

Zo zijn er mensen die ergens instappen, terwijl ze er heel veel weerstand bij voelen. Maar omdat ze ergens hebben vernomen dat ze het horen te doen, doen ze het. Als je er geen vertrouwen bij voelt, dan heeft dat effect op de uitkomst.

Kiezen op basis van een Instagrampost

Alleen wat goede Insta-posts is ook niet voldoende als basis om voor een business coach voor ondernemers te kiezen.

Door het lezen van de teksten van iemand, krijg je nog geen gevoel bij zijn of haar energie. Dat is ook de reden dat ik veel gratis podcasts maak en dat ik op YouTube zit. Hierdoor kan iemand op verschillende manieren met mij in aanraking komen. Dit zorgt ervoor dat ik een hoog bereik heb en een grote klantenstroom, maar ook dat mensen een goed beeld van mij hebben.

Ook stel ik in het formulier van een match-call de vraag hoe ze met mij in aanraking zijn gekomen. Als ze daarop antwoorden: door je podcast, dan weet ik dat het goed zit. Antwoorden ze dat ze getipt werden door een vriendin? Dan geef ik aan dat ze wat podcastafleveringen moet beluisteren.

Zodat ze kunnen kijken of ze ook een kloppend gevoel bij mij krijgen.

Je laten helpen door een persoon is zo persoonlijk.

Ik vind dat je daarvoor dus goed naar jezelf mag kijken en er echt de tijd voor mag nemen. Behalve als je van jezelf weet dat je een snelle beslisser bent waarbij het 9 van de 10 keer een goede keuze is.

Als je ego en je hogere zelf aangesproken worden, dan is het helemaal oké voor een bepaalde business coach te gaan. Maar neem er de tijd voor. Het is net als met een relatie, ook dan ben je eerst aan het daten en tast je af of het op alle vlakken goed zit.

Op welke punten moet je letten bij het kiezen van de beste business coach?

Vraag je af: wie is op dit moment een goede match voor mij? De business coach die je nu nodig hebt, kan iemand anders zijn dan wie je een jaar geleden nodig had.

Ik kijk daarbij altijd naar een aantal dingen.

Wat ik niet doe, is focussen op de behaalde resultaten van business coaches. Zo zijn er coaches die regelmatig screenshots maken van appjes van tevreden klanten die al x aantal klanten hebben binnengehaald. Of die zeggen dat ze de award voor Beste business coach Nederland hebben gewonnen als business coach voor zzp’ers.

Ik wil vooral lezen dat een coach betrokken is bij zijn of haar klanten. Dat iemand benaderbaar is. Ik doe dus altijd een rondje om te kijken wat anderen vinden.

En als ik al veel gratis heb gekregen en beluisterd, vraag ik mezelf het volgende af: “Wat heb ik er dan wel niet aan als ik een paar maanden met diegene aan de slag ga?”

Ik spreek dus mijn hogere zelf en ego aan met deze vragen.

Wat voor business coach ik ben

Persoonlijk heb ik een business coach nodig die mij op een warme manier helpt. Die mij een aai over de bol geeft. Dus geen harde aanpak voor mij.

Mijn voorgaande business coaches, Veronique Prins en Tibor Olgers, staan er wel om bekend dat ze hard kunnen zijn. Dus ben ik in gesprek met ze gegaan om te kijken of ze die aanpak bij iedereen doen, of dat ze mijn grotere potentieel zagen en meer in mij geloofden dan ik in mezelf. Of ze mijn cheerleader konden zijn.

Ik ben al kneiterstreng voor mezelf. Dat heb ik dus niet nodig.

Wat doet een business coach die mij past? Die helpt mij door in mij te geloven. Die geeft mij positieve energie. En zo bied ik zelf ook business coaching aan.  

Ik vind een community belangrijk. Sommige mensen gaan juist aan bij 1 op 1 sessies. Zelf vind ik dat ook fijn, maar ik wil er wel altijd een community bij.

Want ik weet dat een community positieve energie geeft. De energie van een groep is vaak heel krachtig. Veel krachtiger dan individuele energie.

Dus daar heb ik behoefte aan.

Dat heeft voor mij ook een groot voordeel: mijn hogere zelf heeft dat nodig. En het ego weet dat het tegenwoordig meer gaat om wie je kent, dan wat je doet. Ik weet dat als ik in een bepaald netwerk kom, ik daar zo ongelofelijk veel uit haal.

Ik haal daar altijd op de lange termijn klanten uit.

En ik haal daar vriendschappen uit.

En dat is ook wat ik mijn klanten gun. Dus in mijn BBA zit een heel waardevolle community, waarbij vriendschappen voor het leven ontstaan en klanten klant van elkaar worden.

De mensen die ik aantrek zijn echte go-getters. Dat zijn mijn ideale klanten.

Ze zijn klaar met alleen maar consumeren, of ze zijn überhaupt niet in deze trap gevallen.

Het zijn vrouwen die hun sporen verdiend hebben.

Ze hebben vaak al een leidinggevende functie gehad.

Daarmee is mijn community dus gevuld.

Iets waar ik zelf ook altijd van houd en wat ik ook in de BBA verwerk, is humor en luchtigheid. Ik kan heel serieus zijn, maar ik vind het ook belangrijk dat we naast het serieuze werk dat we doen, ook lachen met onszelf en met elkaar.

Ik houd ervan om tegenstrijdigheden met elkaar te combineren.

Ben ik de juiste coach voor jou?

Nu weet je hoe ik mijn business coaches kies én hoe ik te werk ga. Ik ben de juiste business coach voor jou als je zowel een goed gevoel bij mij hebt als dat je mijn werkwijze prettig vindt.

En als je:

Super goed bent in je vak, maar je merkt dat je niet zo veel weet van online marketing, sales en strategie.

Ontzettend graag mensen wil helpen, maar het je niet lukt om ze te bereiken en te overtuigen van jouw waarde.

Het heel moeilijk vindt om de negatieve stemmen in je hoofd uit te zetten, waardoor je het lastig vindt om actie te ondernemen.

Geen salestijger bent en je het heel moeilijk vindt om je aanbod (3x) te doen.

Website nu te weinig klanten oplevert.

Doel is om slimmer te werken, niet per se harder.

en kijk of het programma bij jou past.

Deel blog:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Tip

Dit vind je misschien ook leuk: