Een online bedrijf starten: 6 stappen voor een succesvol bedrijf

online bedrijf starten

In deze blog geef ik je praktische en mentale tips om een succesvol online bedrijf te starten. Waarom zowel praktisch als mentaal?

Omdat je niet alleen te maken hebt met bepaalde dingen die je moet doen, maar ook met het mentale stuk. Op een gegeven moment weet je namelijk wel wat je mag doen, zoals zichtbaar zijn, een e-book maken of webinar geven. Maar dan heb je ook nog je gedachten die je tegen kunnen houden.

Het heeft dus ook altijd met mindset te maken.

Dankzij deze 6 stappen lukte het mij om in no time naar € 600.000 omzet (inclusief hoge winst) te groeien, zonder mezelf over de kop te werken, ontevreden klanten te hebben of geen voldoening te ervaren.

En als je het leest, denk je vast: dit is te simpel voor woorden.

Het zijn letterlijk maar 6 stappen die je mag doorlopen, met substappen. That’s it!

Maar het betekent niet dat het gelijk ook makkelijk is. Want je hebt altijd stemmen in je hoofd die het je behoorlijk lastig kunnen maken.

Stap 1: Werk continue aan je mindset en wees super bewust van je programmering

Alweer een tijd geleden had ik de kick-off voor de Business Boost Academy. Dit is mijn programma voor mensen die hun eigen online bedrijf starten en die uiteindelijk willen opschalen.

Daarin zeg ik altijd: “Het gaat om je mindset.”

Je bent zelf het allergrootste probleem in je business. Dat is bij mij ook zo. Je belemmert en saboteert jezelf altijd met van alles.

En het is superbelangrijk om erachter te komen waarom je jezelf saboteert en wat je dan doet. Daarbij is de eerste stap altijd bewustwording.

Het begint bij bewust worden waarom je iets doet, zodat je van daaruit gaat zien voor wat het is.

Een patroon.

En het is belangrijk om jezelf te trainen om iets vanuit een andere waarheid te kunnen zien.

Je bent altijd goed genoeg en niet goed genoeg.

Het is daarbij belangrijk om jezelf te trainen om te denken: oké, er zijn altijd mensen waarvoor ik wel goed genoeg ben.

Voor hen ga ik een podcast opnemen.

Voor hen maak ik deze video.

En ik kies ervoor om te vertrouwen dat het die mensen ook bereikt.

Op dit moment kruisen onze energieën. Jij leest deze blog die ik heb geschreven. We zijn twee verschillende mensen met ons eigen pad dat we tot nu toe hebben afgelegd.

Jij hebt andere dingen gehoord over jou als persoon als ik heb gehoord over mezelf.

Je hebt andere dingen gezien als het gaat om geld of iets dergelijks.

Afhankelijk daarvan heb je een bepaalde programmering meegekregen. Als mens ben je mega beïnvloedbaar. Door de omgeving waarin je opgroeit, word je beïnvloed.

Door bepaalde gebeurtenissen in je jeugd en omgeving ontstaat er een neurologisch pad in je hersenen, een patroon, waardoor je misschien denkt: ik ben het niet waard, of: ik ben niet goed genoeg. Of: geld is iets smerigs.

Dit kan je uiteindelijk enorm belemmeren, omdat je dit gelooft. Dit zorgt weer voor bepaalde gedachten en gedragspatronen waardoor je bepaalde dingen doet.

Op onbewust niveau zoek je een manier om hetgeen wat je altijd denkt en gelooft, te bevestigen.

Je hebt ook dienende overtuigingen. En dat heeft ervoor gezorgd dat je zover bent gekomen.

Het is superbelangrijk dat je je hiervan bewust wordt. En dat je een bewuste keuze maakt: tot hier en niet verder.

Dit is trouwens de allerbelangrijkste stap en loopt in alle stappen door. Want bij elke volgende stap, komen je belemmerende gedachten weer non-stop naar boven.

Deze stap beschrijf ik nog uitgebreider in mijn podcast:

Stap 2: Kies een specifieke ideale klant

Mijn doelgroep bijvoorbeeld, is een groep vrouwen en mannen die echte wereldverbeteraars zijn. Ze willen iedereen helpen.

Maar op het moment dat je iedereen wil helpen (wat je al heel veel tijd kost), word je doelgroep te breed en spreek je uiteindelijk niemand aan.

Dan wordt niemand echt getriggerd.

Daarom zeg ik altijd: “Word eerst een grote vis in een kleine vijver, zodat je van daaruit een grotere doelgroep kunt aantrekken.”

Op het moment dat je zegt: “Ik ga iedereen helpen”, voelt niemand zich aangesproken. Je bent dan een generalist.

Op het moment dat je specifiek kiest voor een doelgroep, kun je vaak hogere prijzen vragen. Je bent namelijk een specialist voor een specifiek onderwerp.

Bij het bepalen van je doelgroep mag je keuzes maken op twee gebieden:

Bij dit laatste punt spreek je iemand echt aan, waardoor deze persoon denkt: “Wauw, dit gaat echt over mij. Hier struggle ik mee.”

Ik heb het hier ook uitgebreid over in mijn andere blog: Hoe bepaal je wie jouw ideale klant is.

Stap 3: Kies een concrete positionering

Bij een positionering bedenk jij een bepaalde zin die bovenaan jouw website staat.

Ik help {specifieke doelgroep} naar {een bepaald eindresultaat} door middel van {een bepaalde methode}.

Zo was in het begin mijn zin:

Ik help startende dienstverlenende coaches die meer vrijheid, omzet en klanten willen door middel van een salesfunnel die niet spammerig aanvoelt.

Ik wist dat veel ondernemers met een funnel werkten. Mijn doelgroep bestond op dat moment uit coaches die het eigenlijk wel wilden, maar ook een allergie hadden voor funnels. Omdat ze zelf het gevoel hadden dat het te spammerig was.

Vind je dit interessant? Download dan nu mijn e-book en spiek hoe ik het in mijn salesfunnel aanpak.

Deze funnel helpt mij om mijn ideale klant naar me toe te trekken en mijn niet ideale klant af te stoten, door de dingen die ik zeg in de funnel. Want ook dit is belangrijk als je een online onderneming gaat starten.

Check ook de websites van grote dienstverlenende bedrijven, zoals Swapfiets of Domino Pizza’s, voor inspiratie. Ze hebben een duidelijk statement. Het is in 1 zin meteen duidelijk welk probleem ze voor je oplossen.

Zo is de positionering van Swapfiets: Altijd een werkende swapfiets voor een vast bedrag per maand.

En daaronder hebben ze nog specifieke unique selling points:

Gratis levering

Service binnen 48 uur

Elke maand opzegbaar

Het is gelijk heel duidelijk waarmee ze jou helpen en hoe ze dat doen. Hierbij gaat het niet om Swapfiets zelf, maar om jouw behoefte als klant.

Stap 4: Je productaanbod

Bij je productaanbod, wanneer je een eigen online bedrijf gaat starten, zijn er twee dingen belangrijk.

Creëer een productaanbod waar jij blij van wordt.

Hier ging het bij mij in mijn eerste onderneming mis. Ik had een product gecreëerd wat als een warm broodje over de toonbank ging, maar ik werd er totaal niet gelukkig van.

Dus kijk naar wat je fijn vindt. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om in een groep te werken. En om daarnaast 1 op 1 contact te hebben. Dus heb ik ervoor gezorgd dat ik zowel met groepen werk als 1 op 1 contact heb.

En als tweede moet je ook kijken naar een strategisch aanbod.

Dus dat wanneer je jouw online business gaat starten, je niet meteen een programma aanbiedt voor 3 jaar. Want mensen kennen je nog niet en zullen niet zo snel in een 3-jarig programma stappen bij iemand die ze niet kennen. Bij iemand die nog geen naam heeft opgebouwd.

Het is dan een strategische zet om te beginnen met een maandtraject, een losse sessie of een traject van 3 maanden. En van daaruit kun je verder groeien.

Dat is ook strategisch voor je prijzen.

Zo had ik in het begin ook veel meer onzekerheden dan nu (ik heb ze nog steeds wel) en elke drie maanden dacht ik: ik ben mijn prijs ontgroeit. Ik kan een hogere prijs dragen.

Daarmee bedoel ik: je kunt je prijs zonder blikken of blozen je strot uitkrijgen.

Op het moment dat je meteen met een jaartraject werkt, zit je een jaar aan hetzelfde tarief vast.

Terwijl je bij een 3 maanden traject kunt zeggen: “Ik heb mijn prijzen verhoogd.”

Dit is voor zowel jou als je klant een moment om te kijken of jullie verder willen gaan met jullie samenwerking.

Daarnaast zijn er vier belangrijke lagen:

Je hoeft niet met alle lagen iets te doen. Je moet wel iets gratis doen. Dat is namelijk de enige manier om überhaupt klanten aan te trekken.

Zo moet je iets doen met zichtbaarheid. Zoals je content delen op Instagram, netwerken op LinkedIn, een e-book of een podcast maken. Dat zijn vormen van iets gratis doen.

Ook daarbij mag je kijken: wat vind ik fijn?

Doe in ieder geval iets met tekst, dat is prettig voor mensen die je nog niet echt kennen en snel iets willen scannen.

En doe ook iets met audio of video. Hiermee kun je een veel beter beeld van jezelf creëren en neerzetten.

Entry producten zijn producten die mentaal en/of financieel behapbaar zijn.
Zoals een live-dag voor een paar honderd euro. Uit die dag kunnen klanten doorstromen naar een programma. Of een online training onder € 50, waaruit ze naar een premium product door kunnen stromen.

Dan heb je nog de core producten. Bij mij is dit bijvoorbeeld de Business Boost Academy. In dit programma leer ik je alles wat ik weet, in de juiste volgorde, in 3 maanden tijd. Ik vertaal alle kennis ook naar jouw specifieke business, zodat we je bedrijf transformeren.

Het is het product waarin ik je alles geef.

Een premium product heb je meestal niet als starter. Het is bijvoorbeeld bij mij mijn 1 op 1 coaching. Of een onderhoudsproduct.

Stap 5: Je marketing

Eigenlijk sluit dit aan bij de vorige stap, namelijk bij de gratis laag.

Het belangrijkste hierbij: zorg dat je consistent iets gaat doen.

Begin met twee dingen, dus met tekst en audio of video. Geef bijvoorbeeld een webinar. En al melden er maar twee mensen aan voor je eerste webinar, het is gelijk ook iets waar je van kunt leren.

Je moet door je weerstand heen, wat je helpt om succesvol te worden.

Want elke keer dat je een video, een webinar of een podcast opneemt, word je er beter in.

En daardoor verhoogt je conversie.

Je trekt meer klanten aan.

Je wordt zelfverzekerder.

Het levert dus altijd iets op.

Ik zeg ook altijd: werk harder aan jezelf, dan aan je strategie. Want als dat klopt, dan komt er als logisch gevolg een passende strategie uit.

Het is belangrijk om zo nu en dan je aanbod te doen, want mensen zijn waanzinnig lui. Ze gaan meestal niet vanuit zichzelf naar een website. Herhaal het dus ook.

Wanneer je zelfverzekerd achter je product staat, ga je het automatisch ook herhalen, omdat je gelooft dat jouw potentiële klant daar echt iets aan heeft.

Stap 6: Doe aan sales

Aanvullend op de stap hiervoor is de stap sales. Bij marketing gaat het vooral om het delen van informatie en kennis.

Bij sales gaat het om het verkopen.

De regel die ik voor mezelf hanteer, is de 80/20 regel. Ik zorg dat ik voor 80% waarde deel, dat ik iemand zie, erken en een bepaald gevoel geef.

Ik wil mijn doelgroep een sterk gevoel geven. Dit doe ik door middel van tips, waarde geven, mijn eigen verhaal te delen en door sales te doen.

Af en toe ben ik dus heel erg zichtbaar met mijn sales. Zoals in mijn podcasts en in mijn stories op Instagram. Hierbij deel ik eerst 80% waarde en op het einde doe ik een aanbod. Zo doe ik het ook in mijn nieuwsbrieven.

Ik weet namelijk dat 3% van je following altijd koopklaar is. Meestal is 10 à 20% überhaupt koopklaar, maar 3% is klaar om bij jou te kopen.

Herhalen is dan ook heel belangrijk. Want 1 keer je aanbod doen, is geen aanbod doen.

En zorg dat je altijd een stroom van nieuwe leads hebt die instappen in je funnel en bovenaan de klantreis beginnen. Als daar geen voldoende toestroom in zit, ga je er ook nooit voldoende betalende klanten uithalen.

Zo heb ik geadverteerd op Instagram. Ik weet dat je met een podcast veel organisch bereik hebt. YouTube zorgt bij mij ook voor nieuw bereik.

Uiteindelijk word je door het vaak te doen ook beter in het verkopen. Je begint het leuker te vinden, je hebt er geen belemmeringen meer in.

Gun jezelf de tijd, houd je eyes on the price en vier je mijlpalen.

Gratis hulp bij een online bedrijf starten

Dit is dus het stappenplan om een succesvol online bedrijf te starten.

Het is niet heel ingewikkeld, maar het kan wel moeilijk zijn om het uit te voeren. Ik raad je daarom aan om iemand om je heen te hebben die meer in je gelooft dan dat jij doet in jezelf.

Die je door de dalen heen haalt.

Die de pieken met jou viert.

Een community die met jou jouw successen viert.

Een business coach die je draagt in je successen en in je problemen.
We hebben namelijk allemaal iemand nodig die in ons gelooft. Die maakt het zoveel makkelijker om vol te houden.

Wil je een online bedrijf starten? En heb je hulp nodig? Of weet je niet goed hoe je met je online bedrijf moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn webinar ‘De succesformule voor een online bedrijf met 100k+ jaaromzet’.

Deel blog:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Tip

Dit vind je misschien ook leuk: