Hoe leiderschap jou als #1 tool helpt met financiële vrijheid

financiële vrijheid

Wanneer je financiële vrijheid voor jezelf wil creëren, staat leiderschap vast niet als #1 op jouw lijstje. Het is niet de tool waar je meteen aan denkt als je jezelf dit als doel hebt gesteld.

Ik geloof dat leiderschap écht het verschil maakt als het gaat om wie het wel en wie het niet redt als ondernemer. En dan bedoel ik dat op alle vlakken.

Mentaal.

Spiritueel

Financieel.

Ook voor mijzelf vond ik dit een pittig inzicht. Want een hele lange tijd heb ik gezegd dat iedereen succesvol kan zijn met zijn of haar bedrijf en in het leven.

Ik geloof namelijk in overvloed.

Ik geloof niet in concurrentie.

En ik geloof oprecht dat er plek is voor iedereen, dat iedereen op zijn of haar manier uniek is.

Dat er dus altijd een plek is in de wereld waarin jij overvloed voor jezelf kunt creëren.

Ik zie de potentie van iedereen. Maar sommige mensen zijn niet in staat om die potentie er echt uit te halen. En daar is niets mis mee.

Hoewel ik een optimist ben, heb ik ontdekt dat ik ook de feiten niet langer kan negeren. En de feiten laten zien dat de meeste ondernemers het niet redden.

Zo las ik een artikel van het CBS waarin stond dat 50% van de ondernemers binnen 5 jaar stopt, 30% leeft van een bedrag onder het minimumloon en 20% heeft een inkomen van minstens het minimumloon en hoger. (In de periode van 2015-2020)

Ik vind deze cijfers heel confronterend. Het betekent dat er maar heel weinig ondernemers zijn die het redden.

Terwijl de toename van ondernemers stijgt. En daardoor wordt het niet makkelijker om een plekje te bemachtigen en genoeg te verdienen, of om dat plekje te behouden.

Ik ben van mening dat leiderschap nu en de komende jaren daarom erg belangrijk is. In deze blog leg ik je uit waarom.

Wanneer jij een leider bent, volgen mensen

Leiderschap is het sleutelwoord. Want in een wereld waarin zoveel mensen hetzelfde doen en aanbieden, kijken mensen verder dan alleen iemands dienst of product.

Ze kijken of ze iemand durven te volgen.

Dit doen ze op een bewuste en onbewuste manier. Het onbewuste brein verwerkt informatie veel sneller, tussen de 400.000 en 600.000 x sneller dan je bewuste brein.

Er gebeurt dus heel veel op onbewust niveau.

En wat checken je volgers dan bewust en ook onbewust?
(Ik gebruik hieronder zij, maar dat kan natuurlijk net zo goed hij zijn)

Onder mijn doelgroep, dienstverlenende ondernemers, coaches, therapeuten, psycholoog etc. is het belangrijk dat ze echt een leider zijn. Mensen moeten hun durven te volgen en al hun kwetsbaarheden moeten durven neer te leggen.

Vaak draaien ze groepen, een community en dan is een bepaalde houding, een manier van praten belangrijk.

Hierdoor voelt de ander zich veilig.

Toon leiderschap met je lichaamstaal en tone of voice

Dit doe je met de hulp van lichaamstaal.

Rechtop staan.

Laten zien dat je in charge bent en niet onzeker bent.

Dat je in je tone of voice niet altijd alleen een blij girl next door meisje bent, maar dat je in staat bent iemand serieus toe te spreken.

Iemand die dit wat mij betreft heel goed kan, is Kim Munnecom. Ze heeft de perfecte balans tussen enthousiast zijn en iemand goed wakker kunnen schudden.

Let maar eens op de mensen die jij graag volgt. Check hoe ze staan, wat hun tone of voice is.

Dan merk je dat ze zowel benaderbaar als toegankelijk zijn, maar ook hun mening uiten en je een schop onder je kont durven geven.

Van lief naar liefdevol eerlijk

Dan kom ik ook gelijk bij het volgende punt.

Wat ik vaak zie bij mensen die niet in hun leiderschapsrol durven te stappen, is dat hun eerste prioriteit ligt bij aardig gevonden worden.

Ze zijn te veel bezig met anderen niet voor het hoofd te stoten.

Te lief zijn voor iedereen.

Iedereen te vriend willen houden.

Terwijl een leider in eerste plaats bezig is om gerespecteerd te worden en de ander te helpen. Een leider begrijpt dat het niet gaat om je klanten te vertellen wat ze willen horen, maar ze vertellen wat ze mogen horen. Daardoor laat je ze eindelijk groeien.

Ik geloof dat als jij echt eerlijk durft te zijn tegen je klanten en je volgers (bijvoorbeeld die op Instagram), dan positioneer je jezelf sowieso goed.

Want de meeste mensen durven niet eerlijk te zijn. Ze trekken weliswaar volgers aan daardoor, maar ze trekken meestal geen klanten aan en dus ook niet die financiële vrijheid.

Als mensen willen horen wat ze willen horen, dan gaan ze wel naar hun beste vriend(in). Want die is toch wel lief voor ze.

Dus wil je de weg naar financiële vrijheid ontdekken? Wil je dat mensen je goed geld gaan betalen?

Dan moet je eerlijk zijn.

Dan moet je zeggen wat niemand anders tegen ze durft te zeggen.

Maar dan wel op een respectvolle en liefdevolle manier. Dus dat je het zegt vanuit goedheid en liefde, omdat je de ander echt die groei gunt. Er zijn genoeg andere mensen die wel bloedeerlijk durven zijn, maar die dit nog op een lompe en harde manier doen.

Zorg ervoor dat de ander zich gehoord, gezien en begrepen voelt

Een ander punt is dat iemand checkt of je haar hoort, ziet en begrijpt? Ben je empathisch en sociaal vaardig?

Een van de belangrijkste behoeftes van mensen is dat ze gezien, begrepen en gehoord willen worden. Daarvoor willen ze geld betalen.

Veel mensen voelen zich eenzaam, niet begrepen, niet gehoord of gezien. Op het moment dat jij de emoties, pijn en verlangens van je doelgroep onder woorden weet te brengen en iemand daarin ziet, zal iemand jou als leider sneller accepteren, je gaan volgen en geld steken in jouw aanbod en diensten.

Wees je authentieke zelf

Dit punt heb ik al een beetje meegenomen in mijn eerste punt: voelt het authentiek wat je doet? Of voelt het als een trucje en doe je iemand na waar je tegenop kijkt.

Side note: als je bezig bent met een verandering voelt dit vaak nog wat awkward aan. Het voelt niet alleen voor jezelf ongemakkelijk, maar ook voor je volgers. Je doet misschien je coach na, maar je voelt dat je een bepaalde groei moet doormaken.

Weet dat dit er ook bij hoort. Geef het een kans. Soms heeft een nieuwe vorm van authenticiteit oefening en tijd nodig.

Maar laat wel los wat niet authentiek voelt.

Trouwens ook een interessante blog voor je om te lezen: Onderscheidend vermogen: zo onderscheid je jouw bedrijf van concurrenten.

Een veilige omgeving voor je volgers en klanten creëren

Ben je in staat om in je community een veilige omgeving te creëren? En daarbij bedoel ik alle vormen van community, dus ook groepen die je coacht en op je Instagrampagina bijvoorbeeld.

Is het daar veilig?

En ben je in staat om in te grijpen als het ergens niet veilig wordt?

Grijp je in bij een ruzie in de comments, of wanneer je merkt dat twee leden van je community het niet met elkaar kunnen vinden?

Je moet ergens tussen durven springen als iets escaleert.

Iemand moet het gevoel hebben dat jij haar veiligheid waarborgt.

Dit laat je zien door je leiderschapsvaardigheden aan de voorkant van je business te tonen.

Ook mentale vrijheid is belangrijk!

Ben je in staat om op tijd aan de rem te trekken?

Ben je in staat om niet alleen keihard te werken en je schouders ergens onder te zetten, maar ook om je rust te pakken wanneer dit nodig is?

Dit is een vaardigheid wat veel leiders mogen ontwikkelen. Het is een vaardigheid wat ik nu ontwikkel.

Ik ben iemand die vooral in de comfortzone zit als ik kan knallen, door kan blijven gaan en veel mensen kan helpen.

Dus de afgelopen maanden neem ik veel rust. En heel eerlijk gezegd: ik vind dat best moeilijk.

Uit mijn comfortzone gaan.

Op de bank zitten met een kop thee.

Maar ik heb het wel nodig. Mijn lichaam sputtert anders tegen. Ik moet dus leiderschap nemen en aan zelfzorg doen. Daarvoor neem ik vrij en in die tijd maak ik weinig plannen. Dat probeer ik mezelf ook te gunnen.

Terwijl ik vroeger vrij nam als ik echt niet meer anders kon.

Ik neem dus leiderschap. Ik trek eerder aan de rem op het moment dat ik nog niet zo snak naar de rust, in plaats van dat ik er al helemaal doorheen zit.

Heb het lef om bold moves op het gebied van financiën te nemen

Durf je bold moves te nemen op het gebied van je financiën?

Ik zie veel mensen op een ouderwetse manier met geld omgaan. Ze houden hun geld op een rekening. Maar we leven in een tijdperk met bizar veel financiële kansen.

Denk aan Crypto, NFT’s, vastgoed, indexfondsen, aandelen, goud, zilver enz.

Er zijn talloze wegen naar financiële vrijheid. Denk dus niet alleen aan geld verdienen, maar ook aan geld voor je te laten werken. Wat doet een leider om financiële vrijheid voor zichzelf te creëren? Die durft bold moves te maken op het gebied van financiën.

Wees er wel in voorzichtig, leg niet alles wat je hebt meteen in.

Maar stap in ieder geval in de identiteit van een investeerder.

Iemand die financieel vrij is, heeft niet 1 manier om geld te verdienen of voor zich te laten werken.

Vaak is het zo: hoe eerder je bij dit soort dingen instapt, ook al is het met een klein bedrag, hoe sneller je financieel vrij bent.

Zo ken ik iemand die in 2010 met een heel klein bedrag in bitcoin is gestapt. Voor 150 dollar had hij 250 bitcoins gekocht. Daarmee is hij uiteindelijk multi-miljonair geworden. Doordat hij door de early majority hoorde.

Je hebt altijd de innovaters, die gaan als eerste met iets mee.
Dan heb je de early adopters, early majority, late majority en laggards.

Iemand die nu in bitcoin stapt, hoort nu bij de late majority of zelfs de laggards.

Iemand die leiderschap in haar financiën neemt, is dus al aan het kijken naar nieuwe financiële kansen die een mega potentie hebben.

Ik ben in NFT’s aan het instappen. En wanneer ik zoiets doe, heb ik altijd twee stemmen in mijn hoofd. De ene stem vindt het moeilijk, wil het niet en vindt het spannend. Maar mijn leiderschapsstem zegt: als ik nu voor een paar honderd euro instap, kan dat over een aantal of tientallen jaren een gigantisch bedrag worden.

Met crypto merk ik dat nu al. Ik ben in 2017 ingestapt en ik heb bepaalde coins gekocht die maar 30 of 60 cent waren. Het was in ieder geval onder een euro.
Inmiddels is een van die coins uitgegroeid tot 500 dollar per coin!

Je kunt je voorstellen dat het enorm heeft bijgedragen aan mijn financiële vrijheid.

In mijn ogen is een leider niet alleen bezig met geld verdienen met haar business, maar ook bezig met het managen van haar verdiende geld. Die denkt: hoe kan ik dit geld voor mij laten werken?

De financiële vrijheid betekenis is voor iedereen anders. Denk daar ook eens over na. Wat betekent dit voor jou?

Welke leider wil jij zijn voor je team?

Wanneer je business groeit, moet je vaak een team om je heen verzamelen. Dit team wordt op een gegeven moment ook groter.

Voor een team is ook leiderschap nodig.

Hier lopen veel ondernemers tegenaan. Inclusief ikzelf.

Ook ik ben hier nog steeds lerende in.

Een vraag die ik vaak krijg van mijn klanten is: hoe vind ik de perfecte mensen voor mijn team? Mensen die veel leiderschap nemen en weinig fouten maken?

Het is een hele belangrijke vraag om naar te kijken. Je wil een goed selectieproces hebben.

Maar een nog belangrijkere vraag die je aan jezelf mag stellen, is: hoe kan ik mijn leiderschapsvaardigheden zo ontwikkelen, dat ik als leider van mijn bedrijf het beste in mijn team naar boven haal?

Want je hebt als leider zoveel invloed op het gedrag, de emoties, persoonlijkheid en vaardigheden van een ander.

Als jij als leider in de nek aan het hijgen bent bij je team, maken ze veel sneller fouten bijvoorbeeld.

Maar als jij als leider de gunfactor hebt van je team, gaan ze vaak net die extra mile voor je.

Ik zorg er zelf voor ̶ daarin maak ik zelf ook nog fouten ̶ dat ik de persoon ben waar mijn teamleden graag voor werken.

Voor wie ze net dat extra stapje willen zetten.

Door wie ze zich niet onder druk gezet voelen.

Die ze helpt om zichzelf te ontwikkelen.

Ik probeer de balans te vinden en het te zien als ze iets goeds doen, om ze complimenten te geven. Mijn waardering te geven.

Maar ze ook op tijd feedback te geven. Niet vanuit boosheid en frustratie en met een wijzende vinger. Maar op een opbouwende, constructieve manier.

En ik heb me erbij neergelegd dat ik nooit iemand ga vinden die net zo committed is met mijn bedrijf als ik zelf ben. Dat is oké.

Leer in 3 maanden leiderschap te nemen en de weg naar financiële vrijheid te vinden

Leiderschap is dus het sleutelwoord voor mij op de weg naar financiële vrijheid.

Als je op al deze genoemde vlakken leiderschap toont en neemt, dan is het onvermijdbaar dat je een succesvol bedrijf bouwt. Dat je financiële en mentale vrijheid weet te creëren.

In mijn Business Boost Academy (BBA) leer ik je in 3 maanden leiderschap te nemen, een succesvol (online) bedrijf te bouwen en ik help je om alle kennis consistent toe te passen.

Maak de vertaalslag van aanrommelen met je financiële situatie en ga naar meer omzet, impact en vrijheid. Als ik het kan, kan jij het ook!

Deel blog:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Tip

Dit vind je misschien ook leuk: