Hoe bepaal je wie jouw ideale klant is?

Ideale klant

Eén van de belangrijkste, maar vaak ook lastigste onderdelen van het bouwen van een succesvol bedrijf, is het bepalen wie jouw ideale klant is. Als je deze blog leest, ben je je er waarschijnlijk al van bewust dat het belangrijk is om een specifieke ideale klant te kiezen, maar daarna komt de vraag:

Hóé kies je dan die ideale klant? Hoe weet je nou wie JOUW ideale klant is?

In deze blog geef ik je de exacte handvatten om je ideale klant te bepalen en aan te trekken.Ik bespreek dit trouwens ook in de onderstaande video.

Waarom moet je een ideale klant kiezen?

Voordat ik verder ga, wil ik je nog even herinneren aan het feit waarom het zo belangrijk is om een ideale klant te kiezen. De meeste ondernemers vinden dit lastig, omdat ze wereldverbeteraars zijn en het liefst de hele wereld willen helpen. Vaak kunnen ze dat ook.

Als je bijvoorbeeld een lifecoach of een afslankcoach bent, maakt het vaak ook niet zoveel uit wie je helpt. Je hebt de kennis om iedereen te helpen. Het probleem is dan alleen: als je iedereen probeert aan te spreken, voelt niemand zich écht aangesproken.

Op een gegeven moment heb je vaak een grote following, veel referenties en veel trouwe klanten. Dan kun je jouw doelgroep een stuk groter maken, maar in het begin is het vooral belangrijk om een voet tussen de deur te krijgen. Dat gaat vele malen makkelijker als je specifieke keuzes durft te maken ten aanzien van jouw ideale klant.

Ik zet even alle redenen om een ideale klant te kiezen voor je op een rijtje.

1. Het helpt je om op te vallen in een overvolle markt en veel sneller klanten aan te trekken

Mensen zijn namelijk altijd op zoek naar herkenning. Herkenning zorgt voor erkenning. Erkenning is één van de belangrijkste behoeftes van veel mensen.

Op het moment dat jij in staat bent om iemand het gevoel te geven van ‘Wauw, dit gaat over mij. Dit is precies mijn huidige situatie en dit is precies hoe ik nu denk en handel’, zal iemand veel sneller voor jou kiezen dan je concurrent die niet in staat is om dat gevoel te geven. Zo onderscheid je jouw bedrijf van je concurrenten.

2. Het helpt je om gezien te worden als expert en daardoor kun je hogere prijzen vragen

Stel, je hebt last van pijn in je rechterschouder en je besluit om naar de apotheek te gaan om te kijken of ze daar iets voor hebben. Je staat voor het schap met producten en je ziet een crème van € 5 staan voor pijn in je lichaam en een crème voor € 7,50 voor pijn in je rechterschouder.

Grote kans dat je met liefde 50% meer betaalt voor die tweede crème, omdat je veel meer vertrouwen hebt dat die crème je echt gaat helpen.

3. Je maakt sneller fans van je klanten en die brengen weer meer klanten binnen

Eén van de dingen die ik altijd zeg is: de beste marketingstrategie is om fans te maken van je klanten. Dan hoef je zelf nooit meer te verkopen, omdat zij het voor je doen.

Als je hele specifieke keuzes maakt ten aanzien van je ideale klant, kun je ervoor zorgen dat je op het niveau van pijn en verlangen een hele goede match bent. Maar ook op persoonlijk niveau.

Op die manier ben je niet alleen in staat om iemand goed te helpen met zijn of haar probleem, maar heb je ook een fijne verbinding van mens tot mens. Dat helpt altijd om van een klant een fan te maken en het is voor jezelf ook fijn om met dat soort klanten te werken.

Hoe kies je jouw ideale klant?

Oké, nu ik je er weer aan heb herinnerd waarom het zo belangrijk is om een droomklant te kiezen, kunnen we verder met de hoofdvraag: hoe kies je je ideale klant?

In mijn programma, de Business Boost Academy, gaat module 2 hierover en de meeste klanten zijn na de eerste zin al klaar met die module. Daar staat namelijk:

Meestal ben je zelf je ideale klant, maar dan niet zoals je nu bent, maar zoals je een tijd geleden was.

Zo merk ik bijvoorbeeld vaak dat een carrièrecoach zelf een paar jaar geleden heel veel moeite had met het ontdekken van wat ze wil en het vinden van fijn werk. Nu ze dat wel heeft, kan ze heel goed anderen helpen.

Want daar zit ook haar passie. Ze kan zich nog heel goed herinneren hoe dat was en is nu gemotiveerd om anderen uit die situatie te helpen.

Ze zeggen daarom ook niet voor niets dingen als:

Je pijn is je passie.

Je pijn transformeert in je purpose.

Je pijn is je goudmijn.

Stel deze vragen om achter je droomklant te komen

Voor circa 90% van de ondernemers geldt dat ze zelf hun ideale klant zijn. Grote kans dus dat dit bij jou ook het geval is. Als dat niet het geval is, dan is het slim om jezelf onderstaande vragen te stellen als je al klanten hebt gehad (als je nog geen klanten hebt gehad, lees dan even het stuk onder deze vragen):

  1. Wie was mijn meest ideale klant en waarom? Wat maakte hem of haar nou zo leuk?
  2. Wat was de situatie van die klant? Welke pijnen en verlangen had die persoon? Wat had die persoon al geprobeerd om van zijn of haar pijn af te komen?
  3. Welk probleem vind ik geweldig om op te lossen? Van welk eindresultaat krijg ik super veel voldoening en energie?
  4. Wat vind ik belangrijk als het gaat om de relatie van mens tot mens? Wat voor eigenschappen vind ik leuk in klanten?

Aan de hand van deze vragen, kun je jouw ideale klant beschrijven. Als je nog geen klanten hebt gehad, is het goed om in eerste instantie een aantal mensen gratis te helpen.

Als je bijvoorbeeld lifecoach bent en je kunt helpen met allerlei uiteenlopende onderwerpen, kun je op social media een aanbod doen om X aantal mensen gratis te coachen. Zodat je aan de hand daarvan ontdekt op welke uitdaging en van welke persoonlijkheid jij het meest ‘aan’ gaat.

Van daaruit kun je dan alsnog de 4 vragen hierboven aan jezelf stellen en je ideale klant bepalen.

Welke keuzes mag je maken als het gaat om je ideale klant?

Ik heb hierboven al een aantal dingen genoemd die belangrijk zijn om in overweging te nemen als het gaat om het kiezen van een ideale klant.

In totaal zijn er 3 onderdelen van een ideale klantprofiel waar je naar mag kijken.

1. Psychografische kenmerken

Het belangrijkste zijn de psychografische kenmerken van je ideale klant. Dit gaat over het gevoel wat iemand nu heeft.

Welke pijn heeft je klant?
Welk verlangen heeft deze persoon?
Heeft hij/zij al meerdere dingen geprobeerd om van zijn/haar pijn af te komen? Zo ja, wat heeft hij/zij geprobeerd? En zo nee, wat heeft hem/haar tot dusver tegengehouden om er iets aan te doen?
Wat gelooft hij/zij over zichzelf en/of dat wat hij/zij doet?
Wat is zijn/haar huidige situatie? Hoe ziet zijn/haar leven er nu uit?
Wat zijn zijn/haar belemmeringen om aan de slag te gaan met iemand als jij? Waar is hij/zij bang of onzeker over?

In je content en op je website mag je hem/haar dan aan de ene kant het gevoel geven dat jij hem/haar echt begrijpt, maar aan de andere kant heeft ook elke klant wel bepaalde belemmerende overtuigingen waardoor hij/zij (nog) niks bij je durft te kopen.

Ideale klant voorbeeld met belemmerende gedachte: mijn ideale klant denkt vaak dat ze eerst nog een vakinhoudelijke opleiding moet volgen om nóg beter te worden in haar vak. Pas daarna kan ze gevoelsmatig beginnen met mijn Business Boost Academy, waarin ze echt leert ondernemen. In 9 van de 10 gevallen is dat niet waar. Dus dan mag ik haar helpen om die belemmerende overtuiging weg te halen en haar in te laten zien dat ze al meer dan genoeg weet om een bepaalde groep mensen goed te helpen.

2. Demografische kenmerken

Als tweede gaat het om de demografische kenmerken. Dit zijn dingen als leeftijd, geslacht, inkomen, beroep, woonplaats, wel of geen kinderen en zo ja, in welke leeftijd, enzovoort.

3. Persoonlijke kenmerken

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar persoonlijke kenmerken. Dit gaat over het type mens dat je ideale klant is.

Is ze bijvoorbeeld heel blij en enthousiast? Zet ze door of geeft ze snel op? Is ze optimistisch of wil ze dat juist graag worden? Is ze spiritueel of juist niet? Heeft ze een bepaalde politieke voorkeur?

Niet al deze vragen zijn belangrijk voor jouw bedrijf, maar er zijn altijd wel een paar dingen die voor jou persoonlijk heel belangrijk zijn en waarbij het fijn is als je bij je ideale klant een bepaald boxje kunt afvinken.

Je kunt meerdere ideale klanten hebben

Eén van de vragen die ik altijd veel krijg: kun je meerdere ideale klanten hebben?

Ja, dat kan.

Dat kan op 2 verschillende manieren.

1. Je kunt 2 hele uiteenlopende doelgroepen hebben

Bijvoorbeeld dat je doelgroep aan de ene kant bestaat uit vrouwelijke ondernemers en aan de andere kant uit wat grotere bedrijven.

Wat ik dan vaak aanraad, is om een andere marketingstrategie te hanteren per doelgroep. Je kunt dan bijvoorbeeld de vrouwelijke ondernemers aanspreken via Instagram en de grotere bedrijven via LinkedIn of door direct contact met ze op te nemen.

Op die manier blijft je marketing boodschap duidelijk en is het niet verwarrend voor beide doelgroepen.

Hierbij geldt alleen wel: als je nu voor beide doelgroepen nog geen of weinig klanten hebt, is het vaak slimmer om voorlopig op één doelgroep te focussen, zodat al je tijd, energie en focus daar naartoe gaat. Hoe meer dingen en doelgroepen je tegelijkertijd wil oppakken, hoe meer het allemaal maar half gebeurt.

2. Je kunt per product een andere sub-doelgroep hebben.

Meestal heb je één globale doelgroep, maar heb je meerdere producten? Dan kan elk product een andere sub-doelgroep hebben.

Zo is mijn globale ideale klant een ondernemer met grote dromen. Ze wil veel mensen helpen en daar zelf goed mee verdienen zonder keihard te werken. Daarnaast wil ze vooral online werken.

Mijn Business Boost Academy (BBA) is specifiek ingericht voor startende online ondernemers. In de BBA leren ze alles over online ondernemen.

Voorheen had ik ook nog het Groei Programma. Daar stroomden mijn BBA-klanten in door. Dan hadden ze vaak tussen de € 1500-€ 3000 omzet en net even wat andere uitdagingen.

Tot slot stroomden ze door in mijn Transformers Programma. Daarin hielp ik ondernemers om naar de 10k omzet per maand te groeien. De ondernemers daar hadden weer andere uitdagingen. In die fase krijg je bijvoorbeeld ook te maken met het bouwen en runnen van een team. Je krijgt vaak meer kritiek enz.

Zo kun je dus één globale doelgroep hebben en een paar sub-doelgroepen als het gaat om je aanbod. Ook daarbij geldt alleen weer dat het in het begin slim is om het heel simpel te houden. Zo ben ik bijvoorbeeld ooit alleen begonnen met de Business Boost Academy.

Ontdek je ideale klant met de hulp van mijn Business Boost Academy

In de Business Boost Academy wordt je van A tot Z geholpen om een succesvol online bedrijf te bouwen.

Inmiddels hebben honderden ondernemers dit programma succesvol doorlopen. Het is het enige programma in Nederland en België waarin je echt álles leert over succesvol online ondernemen.

Niet alleen het praktische stuk komt aan bod, maar ook het mentale stuk, zodat je niet alleen weet wat je mag doen, maar het ook daadwerkelijk doet.

Klik op de knop hieronder voor alle informatie.

Deel blog:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Tip

Dit vind je misschien ook leuk: