Onderscheidend vermogen: zo onderscheid je jouw bedrijf van concurrenten

Onderscheidend vermogen

Veel ondernemers (to be) zitten met de vraag: hoe kan ik mij onderscheiden van mijn concurrenten in een overvolle markt? Ongeveer 80% van mijn klanten is coach of therapeut. Veel daarvan hebben bij de start van hun bedrijf dezelfde angst: is er nog wel plek voor mij?

En zo ja, hoe zorg ik ervoor dat mensen voor mij kiezen en niet voor mijn concurrenten? Je onderscheidend vermogen is dus een belangrijk onderwerp wanneer je jouw bedrijf positioneert.

Meer concurrentie en minder bereik​

De afgelopen jaren zijn er steeds meer ondernemers en contentmakers bijgekomen. Hierdoor hebben we niet alleen in ons eigen vakgebied last van meer concurrentie, maar strijden we met meer mensen om bereik en zichtbaarheid op bijvoorbeeld Instagram.

Doordat er nu zoveel contentmakers zijn, is het een stuk lastiger om veel bereik te creëren op sociale platformen. Snel volgers krijgen is daardoor nog lastiger. De grote vragen zijn dus: hoe claim je jouw plek, hoe bereik je jouw doelgroep en hoe trek je consistent klanten aan? Kortom: wat is jouw onderscheidend vermogen waarmee je opvalt?

Twee tips voor jouw onderscheidend vermogen

De meeste ondernemers denken dat ze allerlei gekke dingen moeten doen om zichzelf te onderscheiden van concurrenten. Zo denken ze bijvoorbeeld dat ze geen e-book moeten maken, omdat iedereen dat al doet.

Of ze bedenken een unieke methode om hun klanten te helpen, maar schieten daarmee compleet het doel voorbij. In plaats van een methode waarmee ze mensen echt helpen, is het vooral een methode die anders, maar niet per se beter is. Met deze twee tips onderscheid je jezelf op een manier zonder gekke dingen of methodes die niet helpen.

Kies heel duidelijk voor jouw ideale klant

De eerste stap is om je te richten om een ideale klant. Wanneer je bijvoorbeeld mensen helpt om lekkerder in hun vel te zitten en hun doelen te behalen, is dat heel mooi. Maar dan concurreer je ook meteen met de ‘groten’ op aarde, zoals Tony Robbins.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik denk dat ik het verlies als ik het tegen Tony moet opnemen.

Daarom is het slim om, vooral bij de start van je bedrijf, een heel duidelijke ideale klant te kiezen. Op die manier onderscheid je jezelf van je concurrenten, verhoog je je expertstatus en kun je ook nog eens hogere prijzen vragen.

Dankzij een onderscheidend vermogen meer verdienen en meer klanten krijgen

Stel: je hebt pijn in je rechterschouder en je gaat naar de apotheek om te kijken naar een oplossing. Vervolgens zie je twee tubes crème staan. De linker crème is voor pijn in je lichaam en kost € 5. De rechter crème is specifiek voor pijn in je rechterschouder en kost € 7,50.

Grote kans dat je met liefde € 2,50 – wat in dit geval maar liefst 50% meer is – extra betaalt. Omdat je meer vertrouwen hebt dat je van je pijn afkomt met de crème voor pijn in je rechterschouder dan met de crème voor pijn in je lichaam.

Durf een keuze te maken en wees specifiek

Kies dus niet voor een doelgroep als:

‘alle vrouwen tussen 25 en 45 jaar oud’.

Maar kies liever voor:

‘Alle vrouwen die net moeder zijn geworden en daarnaast super ambitieus zijn. Ze willen een geweldige moeder zijn voor hun kind, maar ook nog steeds het maximale uit het leven halen en hun doelen bereiken. Daarnaast zijn het spirituele vrouwen die al veel aan persoonlijke ontwikkeling doen of hebben gedaan.’

Je kunt het nog veel specifieker maken, maar je snapt zo waarschijnlijk al wel wat ik bedoel. Het belangrijkste is in ieder geval om eerst een grote vis in een kleine vijver te zijn, zodat je daarna een grote vis wordt in een grotere vijver.

Onderscheiden van de concurrentie door jezelf te zijn

We denken vaak dat we onszelf moeten onderscheiden door allerlei unieke en bijzondere dingen te doen. Dus om jezelf te onderscheiden van concurrentie, zoek je uit wat je concurrenten doen. Zodat je een nog specialer product of dienst levert.

Maar waarom een concurrentieanalyse doen, terwijl jij als persoon heel iemand anders bent dan de rest?

Uiteindelijk zit je grootste onderscheidende vermogen altijd in jezelf. Er is namelijk niemand zoals jij!

Niemand praat zoals jij.

Niemand ziet eruit zoals jij.

En niemand heeft exact dezelfde kennis (levens)ervaring zoals jij.

Dat is geweldig, want tegenwoordig kopen mensen niet alleen meer een dienst of een product. Ze kopen ook een relatie. Ze kopen bij jou vanwege jou.

Deel je verhaal om je te onderscheiden van de concurrentie

Door de grote hoeveelheid dienstverleners moet je als consument verder kijken dan iemands dienst of product. Het onderscheiden van je concurrenten gaat dus veel verder dan je aanbod. We gaan steeds meer kijken naar dingen als:

Daarom geef ik altijd het advies aan mijn klanten om niet alleen hun kennis te delen, maar ook hun verhaal en persoonlijkheid.

Dit zorgt er namelijk voor dat je een diepere verbinding met je volgers en dus je potentiële klanten krijgt.

Deel wat je hebt meegemaakt. Vertel over je visie en waarom dat je visie is. Laat zien hoe je woont en wat je belangrijk vindt in het leven. Het zijn juist vaak deze dingen die iemand de doorslag geeft om bij JOU klant te worden.

Kijk de onderstaande video waarin ik dit verder toelicht.

Van podcast over mijn narcistische ex tot vier klanten erbij

Een tijdje geleden heb ik met Tristan, mijn vriend, een podcast opgenomen over mijn vorige relatie met een narcistische man.

Tristan heeft namelijk een podcast over relaties en wilde mij daar ook voor interviewen. Iets waar ik lang over na moest denken, maar omdat ik Tristan wilde helpen, heb ik het toch gedaan.

Ik had het totaal niet verwacht, maar die podcast heeft mij vier klanten opgeleverd. Het waren vier mensen die zeiden: ‘Ik volgde je al een tijdje en je sprak me al aan. Maar je overtuigde me met jouw podcast over je narcistische ex’.

Waarom?

Al deze mensen hebben (of hadden) namelijk zelf ook een relatie met een narcistische partner. Ze voelden daardoor een diepe(re) verbinding met mij. Maak het dus niet te moeilijk voor jezelf. Je hoeft niet allerlei rare trucs uit te halen om jezelf te onderscheiden van concurrenten. Je hoeft alleen maar jezelf te zijn en dat met de wereld te delen.

Zet ‘m op! You got this.

Een onderscheidend vermogen: 10 extra tips voor een succesvol online bedrijf

Denk je nu: Tineke, ik kan nog wel meer van jouw tips gebruiken om mijn online bedrijf succesvol te maken? Dan is mijn gratis e-book met tien tips iets voor jou.

Dit is niet zomaar een e-book, maar bestaat uit 30 pagina’s waarin ik zes praktische en vier mentale tips voor je toelicht. Hierdoor heb je duidelijke handvatten om je bedrijf op te bouwen.

Gratis E-book Tineke Zwart

Deel blog:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Tip

Dit vind je misschien ook leuk: