Moeiteloos Ondernemen – Zo doe je het

Moeiteloos ondernemen

Moeiteloos ondernemen. Het is iets waar vrijwel elke ondernemer naar verlangt.

Begrijpelijk ook. Het ondernemerschap kan soms behoorlijk uitdagend zijn en er wordt tegenwoordig zoveel gesproken over moeiteloos ondernemen dat ik wel snap dat je denkt: dat wil ik ook wel.

In deze blog deel ik daarom een aantal ondernemen tips met je om moeiteloos te ondernemen, maar ik ga ook heel eerlijk tegen je zijn.

Persoonlijk geloof ik namelijk dat er tegenwoordig vaak een te mooi plaatje wordt geschetst van het ondernemerschap.

Op Instagram zie je allemaal succesvolle, gelukkige ondernemers die moeiteloos lijken – met de nadruk op LIJKEN – te ondernemen, maar als je eens wist wat er aan de achterkant allemaal gebeurt…

Hoe moeilijk is ondernemen?

I hate to break it to you, maar ik geloof niet volledig in moeiteloos ondernemen.

Ik geloof ook niet in het verkopen van een mooi verhaal en doen alsof iets mogelijk is, terwijl ik er niet in geloof. Ik geloof in eerlijkheid.

Maar voordat je nu denkt: wat een slechte blog. Ik vertrek weer. Joe.

Wacht heel even… Het wordt beter. Beloofd 😉

Vrijwel alles in het universum heeft twee kanten. Je hebt eb en vloed. Dag en nacht. Mannelijk en vrouwelijk. Licht en donker. Zwaar en licht.

Het ondernemerschap is geen uitzondering daarin.

Het is af en toe moeiteloos en af en toe is het ook gewoon f*cking zwaar. Ik ben zelf inmiddels op een punt beland waar veel ondernemers van dromen.

Zo draai ik tussen de €30.000 en €70.000 omzet per maand. Ik heb een hoge winst. Ik keer mezelf elke maand € 8.000 salaris uit. Op Instagram heb ik bijna 10.000 volgers, enz.

Dat is geweldig en daar ben ik dankbaar voor. Inmiddels merk ik ook dat het vrij moeiteloos gaat. Ik heb voldoende momentum gecreëerd en het gaat redelijk vanzelf.

Zo lanceerde ik laatst een live dag voor 50 personen en die was binnen 4 uur uitverkocht. De week erop deed ik het nog een keer voor 100 personen en dat was binnen 1,5 dag uitverkocht.

Dat stuk is dus moeiteloos.

Staar je niet blind op moeiteloos ondernemen

Wat minder moeiteloos is, is dat ik ook elke dag kritiek over me heen krijg. Dat heel veel mensen op me rekenen. Dat ik enorm veel ongevraagde feedback krijg van onbekenden. Dat ik zoveel DM’s krijg van mensen die iets van me willen en aan me willen verkopen, dat ik inmiddels een VA heb aangenomen om dat allemaal te managen.

Dat is allemaal niet erg. Ik accepteer het met liefde, maar het is niet per se moeiteloos.

Ik geloof daarom dat het belangrijk is om altijd te kijken naar hoe dingen moeitelozer kunnen, maar dat je je niet blind moet­ staren op hoe het ondernemerschap volledig moeiteloos kan zijn.

Je wordt er niet blij van als alles moeiteloos gaat

Ik geloof ook dat je er uiteindelijk helemaal niet gelukkig van wordt als alles alleen maar moeiteloos is.

Door een stukje contrast ga je vaak waardering ervaren.

Ik vergelijk het vaak met de seizoenen. Als de zon 365 dagen per jaar schijnt en het elke dag 25 graden is, dan waardeer je de zon op een gegeven moment niet meer echt.

Je waardeert de zon juist veel meer nadat het een dag keihard heeft geregend bijvoorbeeld.

Zo is het ook met ondernemen. Het plezier en geluk van moeiteloosheid kun je vaak pas echt ervaren als je ook een tijdje het gevoel van moeite doen hebt ervaren.

Je kunt het ook vergelijken met naar de top van een berg gaan.

Als je met de lift naar boven gaat zonder moeite te doen, sta je anders op de top dan wanneer je er 3 uur over hebt gedaan om naar boven te hiken. Dan voel je vaak zoveel meer trots en voldoening.

Dingen worden vaak de moeite waard omdát je er moeite voor hebt gedaan. Moeiteloos gelukkig zijn bestaat dus niet, wel kun je gelukkig zijn door moeite te doen voor iets.

Zo wordt het moeitelozer

Ondernemen wordt gaandeweg vaak steeds makkelijker. Dat komt niet zozeer doordat het daadwerkelijk makkelijker wordt, maar doordat jij sterker en veerkrachtiger bent geworden als ondernemer.

Je veerkracht en draagkracht is groter geworden, waardoor de dingen die je eerst zwaar vond niet meer zo zwaar voelen. Dit zijn een paar van de ondernemende vaardigheden voorbeelden waarin je groeit. 

Ik ben 1,5 jaar geleden begonnen met CrossFit. In het begin vond ik het echt dé hel. Ik was elke keer blij als ik het overleefd had tot het einde van de les. Ik ging helemaal stuk en ik kon nog geeneens 20 kilo optillen.

Inmiddels kan ik vrij moeiteloos 40 kilo optillen.

Met het ondernemerschap werkt het hetzelfde.

Hoe meer je doet en hoe langer je onderneemt, hoe moeitelozer jouw ervaring van het ondernemerschap wordt.

Als ik 2 jaar geleden kritiek kreeg, dan lag ik er minimaal 2 dagen vanaf. Dan zou ik alleen maar nadenken over de opmerking.

Nu denk ik na 2 minuten al: ach, dat zegt niet zoveel over mij, maar alles over die ander. En weer door… Door veerkrachtiger te zijn, kun je steeds beter moeiteloos leven.

Een paar concrete tips voor moeiteloos ondernemen

Oké, nu ik je bewust heb gemaakt van mijn visie over moeiteloos ondernemen en je tot hier hebt doorgelezen, (applaus voor jou! :-)) wil ik je toch nog belonen met een aantal concrete en hele gevarieerde tips om moeitelozer te ondernemen en moeiteloos te leren leven.

Dus, wat is nodig om succesvol ondernemer te worden?

1. Denk niet te lang na over bepaalde keuzes die je moet maken

Eén van de belangrijkste ondernemerslessen die ik heb geleerd, is dat succesvolle ondernemers niet per se alleen maar goede keuzes maken, maar dat ze snel keuzes maken.

Ze weten namelijk dat snelle keuzes leiden tot snelle groei en dat ze gaandeweg altijd bij kunnen sturen.

Een belangrijke reden voor het feit dat veel ondernemers het ondernemerschap niet als moeiteloos ervaren, is simpelweg omdat ze het zichzelf ook gewoon veel te moeilijk maken.

Ze denken úren na over een onderwerp voor een Instagrampost. Of ze wel of geen intro moeten maken voor hun podcast. Of ze wel of niet een aanbod moeten doen op het einde van een nieuwsbrief, enz.

Daag jezelf eens uit om gewoon te kiezen en te committen. Sommige keuzes die je mag maken in je bedrijf zijn groot en belangrijk en daar mag je echt even de tijd voor nemen om over na te denken, maar heel veel keuzes zijn klein en worden veel te groot en complex gemaakt.

2. Stop met negatieve aannames doen

Als je moeitelozer wilt ondernemen, dan is het belangrijk om jezelf af te leren om allemaal aannames te doen. Zoveel ondernemers doen allerlei negatieve aannames waardoor ze een groot deel van hun dag in hun hoofd spenderen en allerlei zaken heel complex maken.

Denk aan aannames als:

Wie ben ik om een podcast te maken?

Ik heb maar 100 volgers. Heeft het eigenlijk wel zin om stories te maken?

Mijn oud-collega volgt me op LinkedIn. Zij vindt mijn post vast stom.

We vullen vaak de hele dag door zoveel in voor zowel andere mensen als voor onszelf. Stop daarmee. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan deze blog: Mindset en ondernemen.

3. Automatiseer je bedrijf

Tegenwoordig zijn er zoveel gave tools waarmee je je bedrijf kunt automatiseren. Dat scheelt je enorm veel tijd, frustratie en uiteindelijk ook geld.

Het maakt het ondernemen leuker en moeitelozer, omdat jij je daardoor kunt focussen op dingen die je leuk vindt.

Ik heb mijn marketing voor een groot deel geautomatiseerd met bijvoorbeeld een e-book funnel (check: www.tinekezwart.com/gratis-ebook) in Mailblue.

Mijn facturen worden automatisch ingeboekt in mijn boekhoudsysteem.

Klanten en potentiële klanten kunnen gemakkelijk zelf calls inplannen via Calendly.

Als iemand een training bij me koopt, wordt er automatisch een online leeromgeving voor ze aangemaakt.

En zo zijn er nog veel meer automatiseringsmogelijkheden.

4. Stop met pielen in Canva en andere mooi-maak taken

Je gaat vaak een gevoel van moeiteloosheid ervaren als je klantenstroom eenmaal op gang is gekomen. Dat kan alleen vaak wel even duren.

Het is net als bij het opstijgen van een vliegtuig. In het begin heeft het vliegtuig al z’n kracht nodig, verbruikt ‘ie zelfs bijna de helft van al z’n kerosine en moeten de piloten veel doen. Maar als de wind eenmaal onder de vleugels komt, wordt het vliegtuig als het ware gedragen door de wind en gaat de autopilot aan.

Dat effect bereik je in het ondernemerschap als je in het begin zo snel mogelijk focust op zichtbaarheid en verkopen.

Wat je mag doen om moeiteloos te ondernemen

Deel je kennis. Je visie. Je persoonlijkheid. Weet dat je moeiteloos jezelf mag zijn en dit mag laten zien.

Doe regelmatig een aanbod.

Praat met alles wat ademt en beweegt, zoals mijn oud-businesscoach altijd zei.

En blijf gaandeweg alles finetunen.

In het begin mag minstens 60% van je tijd en energie gaan naar sales- en marketingactiviteiten. De meeste ondernemers spenderen in het begin echter 60% van hun tijd aan dingen mooi maken in Canva.

Ze zijn bezig met een mooi logo (laten) maken.

Ze focussen op een mooie Instafeed.

Zijn maanden bezig met hun website.

Dat noem ik altijd mooi-maak taken.

Begrijp me trouwens niet verkeerd. Natuurlijk is het belangrijk om tijd te spenderen aan je website, maar niet maandenlang.

Net zoals dat je echt geen uren hoeft te besteden of honderden euro’s hoeft uit te geven aan een mooi logo. Niemand is ooit klant bij een ondernemer geworden omdat ze zo’n prachtig logo heeft.

Focus op sales- en marketingactiviteiten, zodat de wind zo snel mogelijk onder je vleugels komt en je zelf niet meer zo hoeft te ploeteren. Op een gegeven moment is er momentum en gaat het stromen in je bedrijf.

5. Start met een mastermind

Ondernemen kan soms ook zwaar voelen omdat het eenzaam kan zijn. Veel ondernemers die in mijn doelgroep vallen, komen niet uit een ondernemersfamilie en hebben ook geen of weinig vriendinnen die ondernemen.

Dan kan het soms zwaar aanvoelen, omdat niemand je begrijpt en hetzelfde meemaakt als jij.

Het wordt zoveel leuker en makkelijker op het moment dat je in een community zit met gelijkgestemden. Met ondernemers die elkaar supporten. Die samen successen vieren en elkaar door uitdagingen heen helpen.

Ik vind het ook altijd weer bijzonder om te zien wat er in mijn Business Boost Academy gebeurt. Naast dat er succesvolle bedrijven ontstaan in de BBA, ontstaan er ook vriendschappen.

Stap in een groepsprogramma met andere ondernemers of plaats zelf een oproep in een besloten Facebookgroep als Business Babes NL om een eigen mastermind te starten.

6. Laat je helpen

Het gevoel van moeiteloosheid ontstaat vaak ook op het moment dat je niet meer alleen loopt te ploeteren in je bedrijf, maar je laat helpen door anderen.

Ik heb lang gewacht met geld investeren, want ik had de overtuiging dat ik eerst geld moest verdienen voordat ik het kon investeren. Op een gegeven moment besefte ik alleen dat het in het ondernemerschap andersom werkt.

Niet eerst geld verdienen en dan investeren.

Maar eerst investeren en dan geld verdienen.

Een bakker kan bijvoorbeeld pas moeiteloos brood verkopen als hij/zij eerst investeert in een oven.

Een kennisondernemer kan pas moeiteloos ondernemen als ze eerst investeert in de juiste kennis.

Denk voor jezelf dus eens na wat voor expertise je nodig hebt. Als je dit weet, kun je pas moeiteloos werken. Zou je geholpen zijn met een VA die allerlei dingen voor je oppakt? Heb je een businesscoach nodig met wie je samen je hele bedrijf onder de loep kunt nemen en een plan mee kunt maken om consistent meer klanten aan te trekken? Heb je een websitebouwer nodig die je website voor je (af) kan maken? Of heb je iemand nodig die je kan helpen om door je angsten en onzekerheden heen te breken?

Meer tips vind je door naar mijn Succesvol Ondernemen podcast te luisteren. 

Word van A tot Z geholpen bij het ondernemen

Kun je ondernemen leren? Het antwoord daarop is ja, zeker met de juiste hulp.

Weet in ieder geval dat je vanaf 30 januari 2023 weer mee kunt doen aan de Business Boost Academy (BBA).

Dit is mijn 3 maanden programma voor online ondernemers waarin je volledig bij de hand wordt genomen om een succesvol bedrijf te bouwen op JOUW manier.

Inmiddels hebben honderden ondernemers dit programma doorlopen en vind je zowel op Google, LinkedIn als Facebook alleen maar 5-sterren reviews over de BBA.

Je wordt van A tot Z begeleid op het gebied van je doelgroep, je aanbod, Instagram, het creëren van een e-book funnel, het geven van webinars, het voeren van salesgesprekken, lanceringen doen, enz.

Dat betekent niet dat je overal iets mee moet. De BBA is een programma waar alles in staat wat ooit belangrijk voor je kan zijn als ondernemer. Je houdt dan ook onbeperkt toegang tot de online omgeving.

Daarnaast word je grotendeels 1 op 1 begeleid door mij, een mindset-expert en een content-expert.

Deel blog:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Tip

Dit vind je misschien ook leuk: