Je zichtbaarheid vergroten: hoe doe je het?

zichtbaarheid

Zichtbaarheid is één van de belangrijkste onderdelen van het bouwen van een succesvol (online) bedrijf. Je kunt namelijk het meest geweldige product hebben of een levensveranderende cursus hebben, maar als niemand het kent, dan gebeurt er niks.

De meeste ondernemers spenderen helaas veel te weinig tijd aan zichtbaarheid. Hun tijd gaat meer naar nadenken, twijfelen en achter de schermen dingen mooi maken bijvoorbeeld.

Ze zijn vaak ook nog wel bezig met het creëren van content, maar 9 van de 10 x verwijderen ze steeds wat ze maken, omdat ze niet tevreden zijn. Of ze maken het wel af, maar plaatsen het niet.

Dat is alleen zonde. Tegenwoordig leven we namelijk in een oneerlijke wereld waarin niet meer de ondernemer het wint die het beste is in zijn of haar vak, maar de ondernemer die het meest zichtbaar is met de beste boodschap.

Een belangrijke vraag is dan ook: hoe vergroot je je zichtbaarheid?

Stop met het geloven van de verhalen in je hoofd

Waarom is zichtbaarheid belangrijk? Omdat klanten pas jou en je producten leren kennen als ze jou en je producten meerdere keren zien.

Maar voordat ik hele praktische tips met je deel, wil ik eerst even aandacht besteden aan de verhalen in je hoofd die je op dit moment waarschijnlijk nog belemmeren om meer zichtbaar te zijn.

Welke herken je van onderstaande voorbeelden?

Ik wil wel zichtbaar zijn, maar:

Je ego en je essentie: 2 aspecten die spelen bij je zichtbaarheid

Er zijn altijd 1001 verhalen die je tegenhouden om iets te doen. Dat is je ego die je wil houden waar je nu staat.

Je bestaat als het ware uit twee delen. Je ego is je beschermingssysteem en die wil helemaal niet groeien. Die heeft als functie jou te helpen overleven en dat doet het door vast te houden aan dat wat het kent. Dat is zekerheid en zekerheid is veiligheid.

Daartegenover heb je je essentie. Je essentie is je ziel/ intuïtie en die wil juist wél groeien.

Daardoor kun je vaak iets heel graag willen, maar toch geen actie ondernemen om het te bereiken. Het voelt alsof je in een spagaat zit.

Als je ego heel sterk is, dan gaat die je allemaal verhalen vertellen om je tegen te houden.

Je ego maakt dan kleine dingen heel groot.

Om je zichtbaarheid te vergroten is het daarom belangrijk dat je beseft dat al die verhalen in je hoofd slechts verhalen zijn. Het is niet per se de waarheid.

Er zijn altijd meer manieren waarop je naar iets kunt kijken. Er zijn dus altijd meerdere waarheden.

Zo ben ik bijvoorbeeld totaal niet goed in d’s en t’s. Er zijn ondernemers die daardoor denken: ze weet niet eens wanneer ze een d of t moet gebruiken. Dan laat ik me echt niet door haar coachen.

Maar er zijn ook ondernemers die denken: oh, wat fijn. Zij doet het ook niet goed met d’s en t’ s en toch is ze succesvol. Dan is er hoop voor mij!

Ook interessant voor jou om te lezen: Mindset en ondernemen: waarom je mindset zo belangrijk is voor succes

Commit je aan de pijn van zichtbaarheid

Het bouwen van een succesvol bedrijf is fantastisch, maar het is echt niet alleen maar feest. Het vraagt van jou dat je opofferingen maakt.

Om consistent zichtbaar te zijn moeten de meeste ondernemers over een grote drempel heen. Ik moest dat ook. Zo was ik nooit actief op social media en kom ik uit het meest nuchtere gezin uit Friesland.

Ik heb nooit een behoefte gevoeld om zichtbaar te zijn, maar op een gegeven moment wist ik wel: ik heb een droom en daarvoor moet ik zichtbaar zijn.

Het was dus een kwestie van kiezen.

Ga ik niet zichtbaar zijn en mijn droom opgeven?

Of ga ik wel zichtbaar zijn en mijn droom realiseren?

De tekst gaat verder onder de afbeelding

business boost academy – diy

Leer álle stappen over het bouwen van een succesvol online bedrijf.

Salesfunnel
training

Online training over het bouwen van een winstgevende salesfunnel.

Masterclass
LinkedIn training

Verhoog consistent je bereik en haal meer leads en klanten uit LinkedIn.

Ga je voor kortetermijn- of langetermijnpijn?

In beide gevallen is er pijn. Bij de ene optie gaat het om langetermijnpijn en bij de andere optie om kortetermijnpijn.

Ik besloot dus om me te committen aan de pijn van zichtbaar zijn. Ik leerde omgaan met alle belemmerende verhalen in m’n hoofd en met kritiek op mijn zichtbaarheid.

Dat was echt niet makkelijk. Vooral in het begin niet.

Maar het heeft me zoveel opgeleverd. Op het moment dat ik dit schrijf, heb ik bijna 10.000 volgers op Instagram en duizenden podcast luisteraars (ik weet niet exact hoeveel) en krijg ik bijna dagelijks berichtjes van mensen wiens leven ik heb veranderd.

Simpelweg door zichtbaar te zijn.

Ook typ ik deze blog, terwijl ik businessclass naar Zuid-Afrika vlieg. Als je ervoor open staat om door de weerstand te gaan en een bepaalde pijn te dragen, dan is het eindresultaat daarvan het meer dan waard.

Je moet het alleen wel gaan doen en vol blijven houden.

Het kan dan helpen om jezelf elke dag weer te herinneren aan je droom en waarom het vergroten van je zichtbaarheid zo’n cruciaal onderdeel daarvan is.

Praktische tips om je zichtbaarheid van je bedrijf te vergroten

Nu we het mentale stukje hebben gehad, wil ik je nog een aantal praktische tips geven om je zichtbaarheid te vergroten en daarmee sneller meer klanten aan te trekken.

1. Oefen thuis met zichtbaarheid

Een onderdeel van zichtbaarheid wat steeds belangrijker wordt, is video (ook voor je zichtbaarheid in Google). Jezelf filmen en vervolgens online zetten, is alleen zó awkward!

Mocht je meer willen doen met video (wat ik van harte aanraad), zou ik eerst thuis oefenen om vrienden te worden met de camera. Film jezelf gewoon de hele dag een beetje. Ga vloggen.

Praat voor de camera. Deel het alleen (nog) niet.

Maak puur content voor jezelf om te oefenen en er beter in te worden.

2. Demp mensen die je onzeker maken

Vrijwel alle ondernemers hebben wel een aantal mensen waarvan ze denken: ik heb liever niet dat jij mijn content ziet.

In het begin had ik dat bijvoorbeeld met mijn familie. Ik was bang voor hun mening en vulde van alles voor ze in.

Ik vulde in dat ze het heel stom zouden vinden, me een betweter zouden vinden en nog heel veel meer.

Dat hield me tegen om zichtbaar te zijn. Op een gegeven moment tipte iemand me alleen over de functie op Instagram om mensen te dempen van je stories.

Dit kan bij Instellingen -> Privacy -> Verhaal -> Verhaal verbergen voor.

Daar kun je mensen aanvinken om jouw stories niet meer te kunnen zien. Ze worden dan niet verwijderd als volger en je kunt ze op elk moment weer ‘deblokkeren’.

Dit kan een fijne optie zijn om in het begin over die drempel te stappen om meer zichtbaar te zijn.

Ik heb mijn familie een tijdje geblokkeerd en op een gegeven moment heb ik ze weer gedeblokkeerd.

3. Werk in batches of juist vanuit flow en houd eventueel rekening met je cyclus

Iedereen heeft een andere voorkeursmanier als het gaat om werken.

Ik ben iemand die het liefst in het moment werkt. Ik bereid mijn content vrijwel nooit weken van tevoren voor. Voor mij werkt dat niet, terwijl dat voor anderen juist een gamechanger is.

Kijk voor jezelf dus eens wat voor jou goed werkt. Ben jij iemand die zichtbaar mag zijn in het moment zelf of ben jij iemand die beter een paar uur in de agenda kan blokkeren om content te maken?

Tot slot zou je hierbij rekening kunnen houden met je cyclus. Veel van mijn klanten merken dat ze zich gedurende hun menstruatie veel slechter voelen en nergens zin in hebben. Ik heb dat zelf ook regelmatig. Als ik me goed voel, dan heb ik weleens de neiging om extra content te maken die ik dan deel als ik er een paar dagen wat minder goed in zit.

4. Herhaal je content

Om meer zichtbaar te zijn, hoef je echt niet non-stop nieuwe content te creëren. Daarmee maak je het vaak veel te moeilijk voor jezelf.

Een advies dat ik vaak geef: pak gewoon een aantal oude posts die het heel goed hebben gedaan en plaats die opnieuw. Eventueel een klein beetje aangepast.

5. Zet een pot op je bureau en doe daar content ideeën in

Als je je zichtbaarheid wil vergroten, dan heb je inspiratie nodig. Je hebt onderwerpen nodig waar je over kunt delen. Vaak kunnen we die in het moment zelf niet opeens bedenken, maar gedurende de dag of week krijg je vaak genoeg inspiratie.

Bijvoorbeeld aan de hand van vragen die je krijgt.

Ik heb daarom een lange tijd een glazen pot op mijn bureau gezet en elke keer als ik inspiratie had, dan schreef ik dat op een briefje en deed ik het in die pot. Als ik dan content wilde gaan maken, pakte ik er een briefje uit en daar deelde ik dan iets over.

Dit kan trouwens ook gewoon in bijvoorbeeld een notitiedocument op je telefoon. Dat doe ik inmiddels ook. 

6. Betaal voor zichtbaarheid

Om je zichtbaarheid te vergroten, hoeft dat jou niet per se veel tijd te kosten. Je hoeft niet de hele dag met je kop op Instagram te zijn.

Het is vaak slim om te betalen voor zichtbaarheid. Ik raad vrijwel al mijn klanten aan om te adverteren op social media.

Ze adverteren dan met een gratis e-book of masterclass bijvoorbeeld en van daaruit komen mensen in een funnel terecht waarin ze automatisch circa 10 mails krijgen. Dan ben je dus heel zichtbaar, maar hoef je er zelf vrijwel niks voor te doen.

Dit kun je doen op Facebook en Instagram, maar net zo goed op Google, YouTube en Pinterest (mits je doelgroep daar zit). Hoe word je zichtbaar op Google? Naast de advertenties kun je ook je website optimaliseren voor de zoekmachine, je maakt je website dan SEO-proof. Hierdoor wordt je website op de lange termijn beter gevonden door je doelgroep. 

Je kunt ook adverteren op LinkedIn en TikTok, maar daar is adverteren helaas nog heel duur, dus daar zou ik voor nu nog niet op focussen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Tineke heeft mij leren ondernemen! 90% van mijn inkomsten kwam via andere websites/kanalen en niet mijn eigen kanalen. Inmiddels komt 90% van mijn inkomen via mijn eigen kanalen. Dankzij Tineke! 

Ik ben een podcast gestart die in 6 maanden bijna 10.000 keer geluisterd is.

Ik voel ein-de-lijk dat ik grip heb op mijn business en weet welke stappen ik te zetten heb om nog meer te groeien. 

Danielle Meesters

ADHD Coach

Binnen 3 maanden tijd heb ik mijn mail funnels geoptimaliseerd, staat er een goed lopend sales & marketingplan én is mijn omzet verdubbeld.

Door de online community, wekelijkse calls en kijkje achter de schermen bij Tineke en haar team, heb ik onwijs veel geleerd. Zowel voor mijn eigen business als die voor mijn klanten.

Jessica van Diggelen

Business Coach

Tineke is echt een meester in haar vak. Eén coachingsessie bij Tineke staat bij mij echt gelijk aan maanden (enorm inefficiënt) zelf aanrommelen.

Na 1 sessie bij Tineke was mijn businessplan en sales funnel compleet. En wist ik wat te doen, waar te starten, en hoe ik dit ging aanpakken. Ik kon weer maanden vooruit en merkte ik dat ik hierna enorm efficiënt en doelgericht aan de slag kon en grote stappen kon maken. Wat een tijd en energie leverde dit mij op.

Stephanie Lacroix

Systemisch Coach & Familieopsteller

7. Ga op zoek naar strategische samenwerkingen

Je kunt je zichtbaarheid vergroten door strategische samenwerkingen aan te gaan. Op die manier bereik je namelijk snel nieuwe mensen.

Daarom neem ik regelmatig een podcast op met andere ondernemers of doe ik een Insta live. Vooral een podcast is slim om te doen, omdat dit in de categorie ‘langetermijnmarketing’ valt.

Op Instagram verdwijnt een post op een gegeven moment snel naar onder en dan ga je er vaak niet meer naartoe. Podcasts die wat ouder zijn, worden echter nog wel vaak beluisterd.

8. Plaats je content op meerdere platformen voor meer zichtbaarheid

Je kunt je zichtbaarheid vaak heel simpel vergroten door je content op meerdere platformen te delen.

Zo deel ik bijvoorbeeld vaak mijn Instagramposts ook op LinkedIn. Soms direct en soms een paar weken later.

En zo deel ik mijn Instagramreels vaak ook op TikTok.

Op die manier hoef ik niet 2 keer content te maken, maar kan ik wel 2 keer profiteren van 1 stuk content.

De belemmering daarbij is dan vaak: ja, maar dan zien sommige mensen het 2 keer.

Dat kan inderdaad, maar dat is niet erg. Herhaling is vaak goed en als ze het niet nog een keer willen lezen, dan scrollen ze er wel gewoon voorbij. En als ze het vervelend vinden, dan ontvolgen ze je wel op 1 platform, zodat ze jouw content niet 2 keer te hoeven zien.

Ik merk echter dat de volgers die ik op LinkedIn heb grotendeels andere mensen zijn dan de volgers die ik op Instagram heb.

9. Wees niet te streng voor jezelf

In het begin moet je accepteren dat je nog geen pro bent in zichtbaar zijn. Het is echt een vaardigheid die tijd kost om te leren.

Gun jezelf die tijd en zorg er vooral voor dat je in beweging bent en blijft.

Competentie ontstaat door consistentie. Je kunt beter voor 80% zichtbaar zijn dan helemaal niet.

Een mooie quote om te onthouden is: imperfect action always beats perfect inaction.

En onthoud: jouw 80% is voor iemand anders 140%.

Ik deel soms dingen waarvan ik denk: Tien, dit had echt beter gekund. En dan krijg ik alsnog reacties van mensen die heel dankbaar zijn voor wat ik dan heb gedeeld.

Dat waren alle praktische tips. Hopelijk heb je hier veel aan!

Mocht je meer waardevolle ondernemerskennis willen, beluister dan mijn podcast. Er staan inmiddels bijna 200 afleveringen online vol met waarde. Mijn podcast stond in 2022 in de top 5 meest gevolgde podcasts in Nederland en zelfs in de top 5 meest gedeelde podcasts wereldwijd!

Een aanrader dus om te beluisteren. Klik hier voor een overzicht van alle podcast afleveringen.

Wil je liever actief aan de slag gaan met je zichtbaarheid en leren content te maken waarmee je jouw ideale klant in het hart raakt?

Deel blog:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Tip

Dit vind je misschien ook leuk: