Jezelf saboteren: hoe stop je hiermee?

saboteren

Zelfsabotage is voor de meeste ondernemers de nummer één uitdaging als het gaat om het bouwen van een succesvol bedrijf. We denken vaak dat onze concurrenten onze vijanden zijn, maar dat zijn ze niet. Dat ben je zelf. Dit komt omdat je bewust, maar vooral onbewust, jezelf, je eigen groei én geluk saboteert. In deze blog vertel ik wat zelfsabotage is, waarom we het doen en het belangrijkste: hoe je van het saboteren af komt in vijf stappen.

Saboteren betekenis: wat is zelfsabotage?

Je hebt vast weleens gehoord van het woord zelfsabotage, maar wat is het precies? Jezelf saboteren betekent dat je jezelf tegenhoudt in het behalen van je doelen. Zo zie ik bijvoorbeeld veel ondernemers die zeggen: “Ik wil 10k winst per maand draaien”. Maar vervolgens durven ze niet te doen wat daarvoor nodig is. Als ik hen vertel dat het slim is om gratis webinars te geven, dan zeggen ze bijvoorbeeld dat dit niet hun ding is. Terwijl ze stiekem doodsbang zijn om een webinar te geven. Of je besluit dat je vanaf nu écht vaker ‘nee’ zegt tegen kopjes koffiedrinken met mensen die vooral iets aan jou hebben, maar jij niet (meer) aan hen.

En weet je wat? Het Universum test je vanaf dat moment direct. Dus nog geen dag later krijg je een uitnodiging voor een kop koffie. Ook al denk je op dat moment: ‘NEE, dat wil ik niet!’, je typt dan toch een bevestigend bericht.

Ahhh, zo irritant!

Kansen grijpen wanneer deze zich voordoen

Dan nog een laatste voorbeeld van saboteren… Op het moment dat jij besluit dat je wil groeien op een bepaald vlak, komen er vanaf dat moment altijd kansen op je pad. Het is alleen wel aan jou om die kansen vervolgens te zien en te pakken. Een typisch voorbeeld van sabotagegedrag, is dat veel ondernemers een kans aangeboden krijgen en dan ‘nee’ zeggen.

Zo droomt één van mijn klanten ervan om ooit voor minstens 100 mensen op het podium te staan. Laatst kreeg ze een uitnodiging om te spreken voor een groep van 20 mensen.

Dit is een perfecte kans om mee te beginnen, toch? Toch zei ze nee… Er zaten allerlei belemmerende verhalen en saboterende gedachten in haar hoofd. Was ze wel goed genoeg voor die groep? Qua timing kwam het ook niet echt lekker uit, dus moest ze het dan wel doen? Allemaal excuses. Dit zijn allemaal perfecte voorbeelden van zelfsabotage. 

Waarom saboteer je jezelf?

De voornaamste reden dat je jezelf saboteert, is omdat je brein niet de functie heeft om jou gelukkig en succesvol te maken.

Jouw ‘ziel’ verlangt naar dingen, zoals meer geld, meer volgers, meer klanten, meer geluk, meer voldoening en meer kennis.

Maar je brein en de zelf saboterende gedachten hebben de functie om jou te beschermen, zodat je in leven blijft. Dat doet het door jou zoveel mogelijk te motiveren om te blijven waar je nu bent. De plek waar je nu bent, ken je namelijk goed. Daar heb je een bepaalde zekerheid en zekerheid is veilig.

Jezelf saboteren stamt nog uit de oertijd

Waarom saboteer ik mezelf? Of je nu in een hele vervelende situatie zit met bijvoorbeeld een gebrek aan geld, of maandenlang een onzeker gevoel hebt; voor je brein is dat inmiddels een herkenbaar gevoel. En daarom motiveert het jou om in deze situatie te blijven.

Je hebt last van zelf-saboterende gedachten. Ik kan me voorstellen dat je nu denkt: waarom saboteer ik mezelf om in leven te blijven? Ik ga toch niet dood als ik een webinar geef? Dat klopt. Maar je brein is een oeroud systeem. Ik vergelijk het weleens met een computer. Jij bent de nieuwste MacBook, maar je brein is nog een oude Windows operating systeem. Als je deze twee samenvoegt, krijg je niet de beste resultaten.

Je brein ziet veel situaties nog als levensbedreigend, omdat het vroeger – en dan bedoel ik echt járen geleden – ook echt levensbedreigend was als je kritiek kreeg en dus afgewezen werd door jouw omgeving. Dan werd je uit de groep gezet en had je amper nog kans om te overleven. Met diezelfde logica ‘helpt’ jouw brein je nu ook nog in dit tijdperk.

Wat zijn gedachten? Meestal niet de waarheid, maar een denkwijze gecreëerd door je hersenen op basis van ervaringen, wat je hebt geleerd en je karaktereigenschappen.

Hoe doorbreek je sabotagegedrag?

Er zijn vijf stappen die je helpen om zelf-sabotage te voorkomen. Deze vijf stappen hebben mij persoonlijk heel goed geholpen. Als er namelijk iemand was die zichzelf saboteerde, dan was ik het wel. En ik heb er nog steeds een handje van. Zoals elke gevestigde ondernemers overigens. Je bent en blijft altijd je eigen grootste vijand. Het maakt niet uit waar je staat. Voor elk level is er weer een nieuwe devil en dus ook nieuwe vormen van zelf-saboterend gedrag.

Stap 1: bewustwording van saboterende gedachten

De allerbelangrijkste stap is bewustwording en die stap heb je nu al gezet. Goed gedaan! Om te veranderen, moet je bewust worden van wat je nu doet en waarom je dit doet. Hoe saboteer je jezelf?

Vervolgens let je op saboterende gedachten en oefen je meer controle uit over je brein en dus je ‘besturingssysteem’. Dit betekent niet dat het vanaf nu altijd lukt om acties te ondernemen die bijdragen aan je uiteindelijke doel(en). Maar in plaats van dat het nooit lukt, lukt het je vanaf dit moment bijvoorbeeld wel twee keer.

Het is een proces dat tijd kost. Je kunt niet in één keer stoppen met zelfsabotage. Vergelijk het met sport: je kunt niet in één keer 100 kilo optillen na één keer sporten.

Stap 2: bedenk wie jij wil zijn

Ben je je bewust van je belemmerende gedachten en gedragspatronen? Kijk dan naar de vraag: wie wil ik zijn? Maar ook: wie moet ik zijn om mijn doelen te behalen? Wat zijn gedachten die je niet meer dienen? Je bent tot dit punt gekomen met de gedachten en gedragspatronen die je tot nu toe hebt gehad. Om verder te komen, mag je weer iemand anders zijn. Bijvoorbeeld iemand die vaker zijn of haar aanbod deelt op Instagram, iemand die meer zichtbaar is. Of iemand die vaker ‘nee’ zegt en zijn of haar grenzen aangeeft. Bepaal voor jezelf wie je moet en wil zijn, zodat je voor jezelf heel goed weet wat je dan wél mag denken en doen.

Stap 3: oefen met je nieuwe IK en leg de lat niet te hoog

Als je eenmaal weet wie jij wil zijn om je doelen te behalen, is het een kwestie van oefenen. Een nieuwe manier van denken en handelen ontstaat niet zomaar. Als je nu bijvoorbeeld één keer in de maand sport, is het een grote uitdaging om vanaf nu opeens vier keer in de week te gaan sporten. Wees dus – vooral in het begin – niet te streng voor jezelf. Verwacht niet meteen perfectie. Wees mild voor jezelf en leg de lat niet te hoog. In het voorbeeld over sporten is het bijvoorbeeld slim om van één keer per maand eerst naar één keer per week sporten te gaan. Als dat lukt, ga je naar twee keer per week, daarna naar drie keer per week, enz. Maak het behapbaar en leuk.

Kleine stappen zetten om te oefenen om te stoppen met saboteren

Ook kun je bepaalde dingen doen om jezelf te helpen met oefenen. Zo vond ik het in het begin bijvoorbeeld doodeng om zichtbaar te zijn op Instagram. Ik was vooral bang wat mijn familie en vrienden uit Joure (waar ik ben opgegroeid) ervan zouden vinden. Ik dacht dat ze me allemaal voor gek zouden verklaren. Dat zorgde ervoor dat ik niet zichtbaar durfde te zijn. Op een gegeven moment ontdekte ik een optie op Instagram waarbij je kunt aangeven dat bepaalde mensen jouw stories niet kunnen zien. Dit was voor mij het zetje om de eerste stap te durven zetten. Inmiddels heb ik geen moeite meer met het zichtbaar zijn en kunnen al mijn vrienden en familie mijn stories weer zien.

Stap 4: laat je helpen om jezelf niet meer te saboteren

Om hulp vragen is een uitdaging voor veel van mijn klanten. Hun middle name is vaak ‘Zelf Doen’. In het ondernemerschap is het echter belangrijk om je te laten helpen. Je hoeft het niet alleen te doen. Dit is namelijk onmogelijk.

Ik groeide pas écht nadat ik me liet ondersteunen op allerlei gebieden. De afgelopen jaren heb ik me niet alleen laten helpen op het gebied van sales en marketing, maar juist ook op het gebied van mindset. Denk aan hypnose, RTT, energy healing, een sessie met een biotensor, EFT, AFT, praten met een psycholoog en nog veel meer. Alles heeft me een stukje verder geholpen in mijn proces om mezelf niet meer te saboteren.

Dit is ook de reden dat mijn Business Boost Academy (een drie maanden programma voor startende online ondernemers) niet alleen gericht is op sales en marketing, maar ook op je mindset en zaken zoals de law of attraction.

Stap 5: zorg voor een community die je steunt

Het ondernemerschap is fantastisch, maar eerlijk gezegd kan het ook vreselijk zwaar en uitdagend zijn. Zeker als je last hebt van jezelf saboteren. Eén van de dingen die mij enorm heeft geholpen, is om een community van gelijkgestemden te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een eigen Mastermind oprichten of in een programma stappen met een groepselement. Op die manier voel je je veel minder alleen en veel meer gesteund. Er is dan altijd iemand die in jou gelooft, je motiveert, jouw successen met je viert en je uit de put trekt.

Een accountability-app als stok achter de deur

Op dit moment zit ik in twee Masterminds en heb ik ook een accountability-app met een vriendin. Zij saboteert zichzelf namelijk om met NFT’s aan de slag te gaan en ik saboteer mezelf om gezonder te eten. In deze app stuurt ze mij dagelijks een foto waarop te zien is dat ze bezig is met NFT’s en ik stuur foto’s van mijn eten. Sinds we deze app hebben, lukt het ons beide veel beter om te zijn wie we willen zijn. En stoppen we dus met onszelf saboteren. Dit gaat niet altijd moeiteloos. Vaak mag je eerst door een flinke portie weerstand heen. Wat niet leuk is, maar als je eenmaal progressie ziet en voelt, ben je jezelf ongelofelijk dankbaar voor je doorzettingsvermogen.

Stop met jezelf saboteren en krijg financiële en mentale vrijheid

Heb je nog regelmatig last van zelfsabotage en lukt het je daarom niet om je bedrijf succesvol te maken? Ik help je er graag bij in de Business Boost Academy. In dit programma:

Deel blog:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Tip

Dit vind je misschien ook leuk: